Hur prata med omvärlden om den narcissistiska föräldern – intervju med psykologen och psykoterapeuten Monica Emanell

Som ni kanske vet skriver jag i detta nu på slutspurten av det som ska bli en bok om föräldraskap med en narcissist. Boken är en handbok, eller en överlevnadsguide att gå till för att bättre förstå narcissisten problematik, mönstret i narcissistens relationer och hur problematiken ter sig i föräldraskapet samt hur man bättre kan hantera relationen med narcissisten och – i största möjliga mån och i den omfattning man kan påverka – minska de skador narcissistens problematik orsakar barnet.

Som en del i den research jag gjort för att skriva det här manuset har jag intervjuat psykologen och psykoterapeuten Monica Emanell. Monica har narcissism som en av sina specialiteter. På hennes hemsida går att hitta mycket läsning om narcissism och många goda råd, tips och strategier delas: http://kbtemanell.se

Monica har bland annat besvarat frågor om strategier och verktyg som man kan ge sina barn för att skydda sig mot narcissistens giftiga beteende, hur man kan man prata med sitt barn om narcissistens problematik och hur man kan jobba med att stärka sin egen och barnets självkänsla för att nämna en del. Intervjun är som sagt gjord till boken men ett par av de råd jag fått av Monica ska jag dela med mig av på en gång.

En fråga jag ställde till Monica var om hon hade några tips eller råd kring hur man kan prata med omvärlden gällande narcissisten, t ex skola, myndigheter men även den närmsta kretsen. Ett fenomen man ofta möter i föräldraskapet med en narcissist är nämligen omvärldens skepsis. Många tycks genast tänka ”it takes two to tango” när ett samarbete kring ett barn inte fungerar.

Monicas råd lyder:

 • Om du söker yttre stöd för ditt barn – prata om sakfrågan. Om det är en skilsmässa som pågår eller att det råder oenigheten mellan er som föräldrar prata om det. Det som bekymrar barnet kan komma fram den vägen istället för att du sätter etikett på vad problemet beror på.
 • Känn av vem du har att göra med. På förskolan t ex nämn vad det är som pågår t ex ”nu går vi igenom en separation och vi är oense om schemat. Om han/hon (barnet) är förtvivlad här så vet ni vad det kan bero på”. Om du får en känsla av att personen är intresserad kan du prova att berätta mer. Ta det stegvis. Det är klokt att låta bli ordet narcissism. Det handlar om förtroenden.

Om du som läsare uppskattar det jag skriver och vill du stötta den kommande bokens väg ut i världen får du gärna hjälpa mig ”bevisa” för förlagen därute att boken behövs och har en målgrupp. Genom att scrolla längst ned på hemsidan och fylla i din mailadress prenumererar du på den här hemsidans inlägg. Ju fler som följer hemsidan och visar intresse – desto större tyngd. Dessutom får du veta när boken väl finns att få tag på. Stort tack!

17 reaktioner på ”Hur prata med omvärlden om den narcissistiska föräldern – intervju med psykologen och psykoterapeuten Monica Emanell

 1. Charlotta skriver:

  Det behövs sannerligen en påfyllnad om detta ämne så absolut!
  Jag är ett vuxet barn till två N föräldrar
  och finner dina inlägg otroligt värdefulla och hjälpsamma.
  Mvh Charlotta

  Gillad av 1 person

 2. Sanna Norasdotter skriver:

  Boken är nödvändig! För att överleva gemensam vårdnad med en narcissist behövs alla råd för att stödja barnen som tvingas komma i kläm. Det är inte en frivillig tango och jag önskar att jag haft den här boken redan för 8 år sedan.

  Gillad av 1 person

 3. Annika skriver:

  Att komma i kontakt med den här sidan har hjälpt mig så mycket att förstå vad jag går igenom. Att ha gemensam vårdnad med en person med narcissistiska drag/egenskaper är enormt förvirrande och oroande och obehagligt. Och väldigt svårt för omgivningen att förstå. Så, tack tusen gånger om att denna blogg finns och jag kommer köpa boken direkt den kommer ut. Kram

  Gillad av 1 person

 4. Sofia skriver:

  Boken behövs! Jag har läst allt här, för att lättare försöka förstå hur en N-person (inte) fungerar och för att försöka förstå och få in att allt det sjuka inte beror på mig. Jag lägger fortfarande stor skuld på mig själv, tvivlar på mig själv, men inser mer och mer att det inte är så…

  Gillad av 1 person

 5. nilika77 skriver:

  Underbart att få läsa om detta och få insikt i vad det är med dessa män. Och sedan få bra verktyg och råd hur man ska gå till väga för att kunna komma loss från mardrömmen. Tack för den mycket viktiga information du ger oss. Tack för att du hjälper oss kvinnor som levt med dessa män att inse att det inte är ngt fel på oss utan på dom. 🌸💖

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.