Fällorna vi alla går i med en narcissist

I relation till narcissisten – har det hänt att du sagt eller gjort saker som du lovat dig själv att låta bli? Saker som du redan på förhand, eller om du bara gett dig själv en minut att tänka efter innan, vet leder fram till en ändhållplats? Du kanske sa för mycket och retade på så vis upp narcissisten. Du kanske tappade fattningen själv. Du kanske föll du in i dina gamla mönster. Efteråt kan självföraktet vara påtagligt. Känslan av misslyckande hänger över dig som en blöt filt. Lyft lite på fliken av den där tunga blöta filten nu och kika ut – du är inte ensam!

Det finns en sak som får oss att gå i fällan oftare än andra – det är när vi för ett ögonblick glömmer bort vem vi har att göra med. När vi släpper garden och tänker att det nog i alla fall bara var vi som överdrev. När vi tänker ”Han eller hon måste ju ändå förstå det här” vad det nu än må vara. Tyvärr är inte sunt förnuft och måste och borden applicerbara på en narcissist. En narcissist lever i sin egen värld och vare sig vi skriver under på det eller inte så existerar en egen uppsättning i regler i den världen. Normen som mall fungerar inte på en narcissist.

Vi trampar alla snett i relationen med en narcissist då och då. Vi glömmer vem vi har att göra med. Det är mer eller mindre oundvikligt. Det finns ingen som kan skapa så mycket känslostormar som narcissisten och vi är inte mer än människor. Vi blir alla trötta ibland, vi tänker inte alltid klart och orkar inte alltid vara street smarta i precis allt vi gör. Känslor kan överrumpla oss och ibland är autopiloten påslagen. I efterdyningarna av att ha gått på en nit – för det är en fråga om när det händer och inte om – behöver vi lära oss ha överseende med oss själva. På samma sätt som att barnet mår bra av att lära sig begå misstag med självkänslan i behåll så mår vi också bra av att skilja på det som hände och oss själva som person. Alla trampar i klaveret ibland. Det är del av att vara människa och du är hårt prövad och utsatt i den här relationen. När självföraktet griper tag i dig nästa gång trösta dig själv på samma sätt som du skulle tröstat din bästa vän om han eller hon var i din situation.

2 reaktioner på ”Fällorna vi alla går i med en narcissist

Kommentarer är stängda.