10 tips för dig som inte vill eller har valet att lämna relationen med narcissisten

10 tips för dig som inte vill eller har valet att lämna relationen med narcissisten

Rådet till den som har en relation med en narcissist är i huvudsak att lämna relationen. Problemet är att det rådet inte går att applicera på alla. Alla har inte det valet. De som delar föräldraskapet med en narcissist tillhör den kategorin. Andra vill inte helt avsluta relationen. En del vars föräldrar har starkt narcissistiska drag kan vilja fortsätta ha kontakt. Det kan också handla om en kärleksrelation som man ännu inte är redo att ge upp hoppet om. Alla har sin egen resa och oavsett personens varför bakom att vilja behålla relationen så går det inte att dra alla över en och samma kam.

Så om man vet att en person är narcissist eller har starka narcissistiska drag men inte kan alternativt inte vill lämna personen och relationen – vad kan man göra för att skydda sig från det mest destruktiva kring den här personen?

1.         Lär dig så mycket du kan om narcissism och problematiken. Kunskap är makt.

2.         Skaffa dig ett nytt förhållningssätt till den här personen. Köp in på det faktum att relationen aldrig kan bli ömsesidig fullt ut.

3.         Lägg förväntningarna på rätt nivå. Du kan inte förvänta dig det normala från en person som inte fungerar som normen.

4.         Tydliggör för dig själv vad du kan acceptera och omvänt – vad du inte kan acceptera när det kommer till beteende hos den här personen.

5.         Sätt gränser när gränsen för vad du kan acceptera överskrids. Var beredd på att du kommer få göra det om och om igen när det kommer till den här personen.

6.         Fundera hur stor plats den här personen ska få ta i ditt liv. Narcissister kan vara riktiga energitjuvar. Även om du inte kan eller väljer att inte bryta kontakten så fundera på om minimera kontakten kan hjälpa dig behålla energin där den hör hemma – hos dig.

7.         Fundera över vad i livet som ger dig energi och sök dig så mycket du kan dit.

8.         Se till att relationen med narcissisten inte är den enda i ditt liv. Omge dig av sunda människor som mår bra, det skapar en motvikt till den dysfunktionella relationen som finns i ditt liv och säkerställer att du har sunda människor att spegla dig i. Det är helt enkelt lätt att tappa bort sig själv i relationen med en narcissist.

9.         Narcissister har ofta goda sidor som existerar parallellt med det sämre sidorna. Se till att ”suga ut” så mycket som möjligt av de här goda sidorna och om omöjligt styr umgänget till att handla mer om tillfällen där dessa sidor kommer fram än tvärtom.

10.       Kom ihåg vad du har att göra med. När de goda sidorna är framme är det lätt att tro att man inbillat sig, att personen i fråga de facto inte har någon problematik men var så säker på att dysfunktionen finns där även när den för tillfället inte är uppenbar. Åter igen lär dig så mycket som möjligt om narcissism – kunskap är makt.

2 reaktioner på ”10 tips för dig som inte vill eller har valet att lämna relationen med narcissisten

  1. Marita Nilsson skriver:

    Det kan också vara så att man är förälder till ett vuxet barn med narcissistiska beteenden! Då kan man inte heller helt säga upp bekantskapen!
    Varför pratas det inte om den relationen?
    FRUSTRERANDE!

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.