Narcissistens verktygslåda – föräldraskap med en narcissist del 1 av 3

Föräldraskap med en narcissist är en ingen enkel match. I det här inlägget går vi igenom delar av narcissistens verktygslåda för att visa hur föräldraskapet, rent konkret, kan yttra sig och vad man har att förvänta sig som förälder med en narcissist.

Känslomässig kidnappning

I narcissistens verktygslåda mot den andre föräldern ligger känslomässig kidnappning i ett av de övre facken. Genom att ta upp en känslig fråga som narcissisten vet att ni tycker olika om med barnet närvarande tvingar han barnet att bli vittne till sina föräldrars kontroverser. Han gör detta genom att linda in frågan i ett lockbete för barnet. På så vis skapar han en känslomässig kidnappningssituation där det är du som offrar barnet om du säger nej. Eller ja, beroende på frågans art. Den narcissistiske föräldern vinner två fördelar av att bete sig såhär. Dels blir det svårare för dig att säga nej. Om du ändå ”vågar” säga nej så förvandlas du i barnets ögon till den ”onda” och vips blir han den ”goda”. Han spelar alltså ut er mot varandra framför barnet. Det här vänder barnet mot dig och binder barnet närmare den narcissistiske föräldern. Ett annat ord för detta om det upprepas konsekvent är föräldraalienering.

Blame games

Narcissisten kommer skylla ifrån sig på dig, på barnet, på vad som helst – bara ingen skugga faller på honom. Även yttre faktorer kan agera syndabock. Det var vädret, trafiken eller för lite eller ingen information. Så fort något har hänt kommer narcissisten börja leta efter någon eller något att peka finger på.

Lögner eller undanhållande av information

Narcissisten har inga problem med att ljuga. Så fort hans självkänsla är insatsen; om han riskerar att ha fel, om andra kommer döma honom eller om han känner för det kommer han ljuga. Narcissisten rör sig ofta mellan under och överdrifter. Det här gäller precis som i andra områden även när det kommer till barnet. Passar det honom kommer han ljuga. Likaså kan han underlåta att ge dig information i syfte att vinna fördelar eller undvika konfrontation. Som andre förälder har du ett stort pussel att lägga mellan det som sägs och det som faktiskt hänt och rör barnet.

2 reaktioner på ”Narcissistens verktygslåda – föräldraskap med en narcissist del 1 av 3

Kommentarer är stängda.