Narcissistens verktygslåda – föräldraskap med en narcissist del 3 av 3

Del 3 och sista inlägget om av narcissistens verktygslåda som ger exempel på hur föräldraskapet, rent konkret, kan yttra sig och vad man har att förvänta sig som förälder med en narcissist.

Baktalar dig

När du har gått emot narcissistens vilja kan han straffa dig genom att baktala dig inför andra, även erat barn. Åter igen skapar narcissisten ett triangeldrama där han är offret, du förövaren och barnet hjälten; som tröstar, ställer upp eller bara lyssnar. Barnet binds närmare den dysfunktionella föräldern och längre ifrån dig. Att det skadar barnet har narcissisten ingen tanke på. Det är hela tiden hans känslor som styr hans agerande.

 

Underminerar dig

I sunda familjer är rollerna mellan föräldrar och barn tydligt definierade. Föräldrarna är mer eller mindre auktoriteter på så vis att de i slutändan bär ansvaret för slutordet. Föräldrarna finns i sunda familjer där för att möta barnets behov. Inte tvärtom som fallet är i dysfunktionella familjer. Den narcissistiska föräldern kan på ett ögonblick förvandlas till en jämnårig kompis eller ett yngre barn som är i behov av barnets omsorger. När den andre föräldern tar rollen av just förälder kan narcissisten mycket väl förminska eller underminera dennes roll. Han kan skämta bort allvaret, förlöjliga beslut eller till och med uppmuntra barnet att bryta mot det som sagts.

 

Skrämmer med vrede

När du ställer krav på narcissisten reagerar han med passiv aggressivitet eller direkt vrede. På så vis lär du dig snabbt att det inte är någon mening att kräva något. Vreden skrämmer dig till tystnad. Grälen och de efterföljande bestraffningarna av dig och barnet är inte värda besväret för något som oftast ändå ger väldigt dålig utdelning. Han gör ändå inte det du bett honom om att göra.

 

Dålig kommunikation

Kommunikationen med en narcissist är indirekt och så långt ifrån prestigelös och transparent som du kan komma. Du kommer inte få veta det du behöver gällande barnet. Du har heller ingen mottagare för när du vill bolla vissa saker som har med barnet att göra eftersom du alltid riskerar att trampa i klaveret. Det här är naturligtvis väldigt negativt och spiller över på barnet.

 

Gränser överskrids

Narcissisten vet inte var han själv slutar och andra börjar och blir därför gränslös. I föräldraskapet kommer han kräva det omöjliga av dig och sedan visa lite eller ingen förståelse för hur du känner dig. Dina känslor räknas inte.

 

För den som vill läsa tidigare inlägg på samma tema se:

https://giftigarelationer.com/2018/08/05/narcissistens-verktygslada-foraldraskap-med-en-narcissist-del-1-av-3/

 

https://giftigarelationer.com/2018/08/07/narcissistens-verktygslada-foraldraskap-med-en-narcissist-del-2-av-3/