Narcissisten två utgångslägen

En narcissist förhåller sig till andra människor från två lägen; över och underläge. Narcissisten föredrar förstås överläget. Livet är en tävling för narcissisten. Med det synsättet på världen betyder det att du antingen ligger framför eller bakom honom eller henne.

En narcissist i överläge är ofta skrytsam och uppblåst och tar sig stora friheter. Överlägsenheten kan lätt stiga honom eller henne åt huvudet. Att be om något kan i det här läget vara hopplöst, men det kan också vara enklare. Narcissisten i överläge är nämligen typiskt sett mindre benägen till avundsjuka och kan därför ibland ”kosta på sig” att bjuda till på något område som han eller hon normalt sett annars inte kan.

Likadant kan en narcissist i underläge vara mer villig att nå överenskommelser och foga sig efter krav. En narcissist i underläge kan vara låg och inte orka ta fajten på samma sätt som han skulle ha gjort om han eller hon befunnit sig i överläge. Å andra sidan kan saker man kommer överens om med en narcissist i underläge komma att straffa sig. När narcissisten åter igen är i överläge kastar denne ofta alla överenskommelser överbord och kan hävda att du tog chansen att utnyttja honom eller henne i ett svagt läge. Narcissisten i underläge är också typiskt sett mer benägen att känna avundsjuka vilket lätt kan få honom eller henne att agera motvalls.

Om man förstår att narcissisten utgår från ett över eller underläge kan det bli lättare att orientera sig och slippa bli överrumplad av narcissistens plötsliga utfall. Det skapar också möjligheter att se när det är läge eller inte läge att ställa lite krav.

Bägge lägen kan öppna och stänga möjligheter. Det är här din egen erfarenhet kommer in i bilden.  En narcissist är inte enkel att ha att göra med. Det är en ständig balansgång. Ibland är narcissisten öppen för förändringar, krav eller att mötas halvvägs – när den öppningen kommer, och om den kommer, se till att stå där – redo att trycka in foten i dörrspringan innan dörren slås igen.

Du kan prova dig fram och se vad som funkar och inte funkar och dra slutsatser av det som sker. Vad som föregick, tajmingen och nuläget som gjorde att du nådde fram just den här gången behöver ingå i den beräkningen. Men kom ihåg att överenskommelser med en narcissist bara gäller för en kort stund i taget. Sen börjar saker och ting om från ruta ett eller minus ett igen och då börjar man om igen. Det är tröttsamt men det är i den här evighetscirkeln narcissisten sitter fast i och man har således inget val. Med en narcissist är det precis som den klassiska repliken lyder ur filmen ”Grevinnan och betjänten” som visas varje år kring nyår ”Same procedure as last year”. Skillnaden är bara att det i narcissistens fall kan handla om samma procedur som förra månaden, veckan eller för några timmar sedan. Det kan svänga snabbt med en narcissist, allt avgörs ju av hur han eller hon känner här och nu.

2 reaktioner på ”Narcissisten två utgångslägen

 1. Liza skriver:

  Jag brukar i princip aldrig kommentera bloggposter, men efter att jag råkade snubbla över din var jag tvungen att posta några berömmande ord. Texter om narcisissm är oftast antingen kliniska eller självterapeutiska offerberättelser. Du skriver förvisso ur offrets synvinkel, men på ett annorlunda, sakligt sätt som jag finner väldigt intressant. Bra känsla för själva skrivandet som hantverk också! Kudos till dig.

  Jag som skriver detta investerade ”bara” fyra år i en narcissist, ett riktigt skolboksexemplar.

  Alla som inte själva varit i sitsen ifrågasätter hur jag frivilligt kunde ödsla fyra år på honom. Då beskriver jag för dem mekanismerna bakom somligt beroende/missbruk – ”intermittent förstärkning”. Att vara kär i en narcissist är som att spela på en enarmad bandit. Sannolikheten att gå med vinst är mikroskopisk, men den släpper regelbundet ifrån sig precis så mycket småmynt som krävs för att hålla dig fjättrad i en känsla att jackpoten är inom räckhåll. Nu, den här gången, ETT försök till… och innan du fattar hur det gick till så har du spelat bort hus, hem och skjortan på kroppen.

  Det krävdes själslig, social och känslomässig bankrutt för att hjärtat skulle hinna ikapp det som hjärnan vetat länge. Jag bröt, men tyvärr inte i tid för att hinna undvika kronisk stresstriggad sjukdom och utmattningsdepression.

  Det är väldigt viktigt, det du gör. Kan du inspirera bara en endaste person att fly i tid, så borde det vara mödan värt.

  Lycka till i fortsättningen, bra jobbat!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.