Fyra typer av narcissister och hur deras problematik yttrar sig

Det kan vara svårt att placera in en person i facket fullskalig narcissistisk. Dels är det få förunnat att faktiskt veta vad som utmärker en person med denna problematik. Och dessutom, om det är något narcissisten är duktig på så är det att lägga ut rökridåer för att få dig att gå på lögnen om vem han eller hon egentligen är. Det är trots allt en daglig sysselsättning för narcissisten att övertyga sig själv om att den skeva självbilden stämmer.

Men varför skulle det vara viktigt att placera någon i ett fack? Det är väl bara att lämna relationen om det är så illa att du ens funderar över om han eller hon är narcissist?

För de allra flesta är det inte så okomplicerat. Tvärtom blir man ofta rejält insnärjd i narcissistens lögner och självbedrägerier. Att bli medveten om vem du har att göra med i relationen är ett viktigt och avgörande steg mot förändring. Bara den som är medveten kan styra – det vi förblir omedvetna om styr annars oss. Med medvetenhet kan vi ta ansvar för oss själva och att ta ansvar för oss själva helt och fullt innebär att vi gör val. Oavsett om valet handlar om det stora beslutet att stanna eller lämna relationen eller om mindre beslut i situationer som uppstår, exempelvis att ta en fajt eller låta bli så är dessa två faktorer, medvetenhet och eget ansvar, avgörande för hur väl du lyckas tackla svårigheterna som kommer med relationen.

Men förutom att många saknar kunskap om hur narcissistens problematik yttrar sig och att det ingår i relationens dynamik att ständigt bli utsatt för motstridiga budskap som förvirrar så finns det ytterligare en sak som försvårar den egna sorteringen vem man har att göra med – narcissister är precis som oss andra stöpta i olika former. Den ena är inte helt den andra lik.

Jag brukar tänka att det finns ett ramverk och sen ett innehåll när det kommer till narcissister.

  • Ramverket det är den gemensamma formen som definierar alla narcissister. Det vill säga det avvikande mönster som alla narcissister har gemensamt. Här pratar vi om bland annat den grandiosa självbilden, avsaknaden av empatin och så vidare. Att lära sig om diagnoskriterierna för narcissistisk personlighetsstörning är en bra start för att bekanta sig med detta ramverk. Här hittar du kriterierna: https://giftigarelationer.com/2017/11/09/kriterier-for-diagnosen-narcissistisk-personlighetsstorning-enligt-dsm-5/
  • Innehållet är det som är signifikant just för den narcissist som du har att göra med. Det är hans eller hennes typiska attribut och det sätt som problematiken utspelar sig just specifikt för honom eller henne. Innehållet skulle man kan kunna säga är allt det som han eller hon tycker är viktigt att belysa med sin skeva självbild. Det baseras på vad narcissisten tolkat in i definitionen sv att vara ”jättebra” som person.

Nedan följer fyra typer av narcissister där diagnoskriterierna yttrar sig på olika sätt baserat på att innehållet i deras självbild skiljer sig åt:

Den intellektuella narcissisten

Tror att han eller hon har ett klart överlägset intellekt jämfört med andras och anser sig ha stor kunskap i en mängd ämnen.

 Typiska kännetecken: Har ofta mycket att säga om det mesta och uttalar sig frikostigt om helt vitt skilda ämnen.

Man skulle kunna säga att den intellektuella narcissisten förknippar IQ och kunskapmedatt vara ”bra”. Därmed kommer han eller hon upprepat projicera bilden av sig själv som överlägset smartast.

Kroppsliga narcissisten

Uppslukad av sin egen skönhet eller kroppsliga förmåga. Får energi av andras beundran och reaktion på deras utseende eller förmågor och/eller sexuella erövringar.

 Typiska kännetecken: Tränar hårt på gymmet eler lägger stor tonvikt på sitt utseende genom exempelvis mode.

Man skulle kunna säga att den kroppsliga narcissisten förknippar skönhet, en vältränad kropp eller kroppsliga prestationer medatt vara ”bra”. Därmed kommer han eller hon upprepat projicera bilden av sig själv som snyggast, mest vältränad eller överlägset fysiskt kapabel.

Öppna narcissisten

Vill ha kontroll och ska alltid ha rätt. Den öppna narcissisten har ett massivt ego och visar inga tecken på skuld och skam.

 Typiska kännetecken: Hans eller hennes förväntningar att allt alltid handlar om dem och att saker ska göras på deras sätt är uttalade. 

Man skulle kunna säga att den öppna narcissisten förknippar makt och kontroll medatt vara ”bra”. Därmedkommer han eller hon upprepat projicera bilden av sig själv som den som överlägsetvet och kanbäst. 

Dolda narcissisten

Visar utåt sett för omvärlden en from bild av någon som är snäll, osjälvisk och full av integritet men sparar sitt raseri och sin extrema egoism och grymhet och tar ut den över sina nära och kära.

 Typiska kännetecken: Visar ett ansikte utåt och ett annat hemma.

Man skulle kunna säga att den dolda narcissisten förknippar ädelhet, självuppoffring och martyrskap medatt vara ”bra”. Därmedkommer han eller hon upprepat projicera bilden av sig själv som den som alltid ställer upp för alla andra utan att få eller begära något tillbaka.

Lycka till med din sortering!

 

En reaktion på ”Fyra typer av narcissister och hur deras problematik yttrar sig

  1. kirsti.swan651 skriver:

    Mamman till mina barn uppfyller alla fyra symtomen. Det är alltid värst från jul och fram till sommarlovet…Wysłano z telefonu Samsung

    Gilla

Kommentarer är stängda.