Några saker som stärker dig som befinner dig i en giftig relation

Att befinna sig i en destruktiv relation är vanebildande. I relationen är det vanligt att kastas fram och tillbaks mellan hopp och tvivel när man ömsom blir kärleksbombad och ömsom utsatt för kölhalningar med utfrysning, tystnad eller oregerliga vredesutbrott. Det går inte att få ihop bilden av att samma person som uppenbarligen kan vara varm också kan vara kall och empatilös. Hjärnan får inte ihop de två motsatserna. Det är ett mysterium som man ständigt grubblar över och tvivel är vanligt. Kanske är det mitt fel? Det är något jag inte förstår. Något som jag gör eller säger fel. Något han eller hon missförstår. Slutsatsen blir ofta: Jag måste fixa det. På något sätt måste det gå att fixa. Växelvis värme och kyla är ett effektivt sätt att binda en person nära till sig och används såväl av sektledare som av den narcissistiske partnern. Man blir beroende av den andre, hur giftig han eller hon än är eftersom man när man blir utkastad i kylan vill tillbaka in i värmen igen. Beroendet föder ofta en hel radda av oönskade beteenden som man i efterhand skäms över. För att nämna några saker så kan det handla om att böna och be om förlåtelse fast man inte gjort något fel, att anpassa sig in absurdum till den andre, att undvika samtalsämnen av rädsla för oönskade konsekvenser eller att höra av sig till den andre fast man vet att det egentligen inte är bra för en. Vad kan man göra för att skydda sig själv?

Först och främst konstatera att alldeles för mycket av ditt fokus just nu ligger på den andre i relationen. Vad han eller hon tycker, känner, behöver och vill. Det här fokuset behöver omdirigeras till dig själv och vad du tycker, känner, behöver och vill. Hur är den givna frågan.

Här är några saker som stärker dig som befinner dig i en giftig relation:

  • Kunskap är makt. Läs på och informera dig om hur mönstret i destruktiva relationer ser ut och hur narcissister fungerar. Böcker, poddar och nätet är fullt av information.
  • Omge dig så mycket du kan av människor och relationer som du mår bra av. Sunda relationer växlar inte mellan värme och kyla. I sunda relationer vill man varandra väl, alltid.
  • Prata med någon. Psykolog, kvinnojour eller någon annan som kan och förstår mönstret i en giftig relation.
  • Öva dig på att öka kontakten med vad du vill, känner och tycker. Använd dina insikter till att sätta gränser för vad som är okej och inte okej i relationen.
  • Ägna mer tid åt saker som fyller dig med kraft. Det kan vara att utöva en hobby, träna eller meditera till exempel.

Devisen är ungefär densamma som om man går från ett onyttigt leverne till ett nyttigt. Det är lättare att addera saker som är bra för en än att förbjuda alla saker som är dåliga. Är man mätt och belåten är det ofta betydligt lättare att tacka nej till onyttigheterna eller åtminstone minska ned på det. Likadant är det lättare att se klart på en relation och sätta gränser om man har övat sig på hur det ska kännas i en sund relation och om man har kunskap om hur mönstret ser ut i osunda relationer. Likadant är det lättare att sätta gränser i en relation om man har stark kontakt med vad man själv känner och behöver.

Jobbet att omprogrammera dig kommer kräva mycket och återfall, det vill säga att återfalla i det egna mönstret, är snarare regel än undantag. När återfallet är ett faktum, för det kommer hända, damma av dig och res dig på nytt stärkt av erfarenheter som du kan använda för att undvika ett nytt återfall. Tänk på att du utsätts för ett extremt starkt manipulativt verktyg när du utsätts för växelvis värme och kyla och att detta skapar ett beroende. Det tar därmed ofta tid för hjärnan att lära om och till en början kan du behöva gå emot dina känslor och agera på det du vet är rätt och riktigt snarare än det du känner är det.

Ta hand om dig!

2 reaktioner på ”Några saker som stärker dig som befinner dig i en giftig relation

  1. Pia. skriver:

    Så sant, all styrka till de som är i en giftig relation. Vet hur smärtsamt och förvirrande det kan vara. Har tagit mig ur och lever nu i en sund relation. Det är möjligt. All styrka till er som kämpar för att bli fria det är möjligt🐘👍😊

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.