Riskerar du att bli isolerad med en narcissist?

Vad hände med världen?

Coronavirusets framfart prövar mänskligheten hårt just nu. Halva jordens befolkning lever just nu med någon form av restriktion och här i Sverige är vardagen påtagligt annorlunda mot för några veckor sedan. Vi människor tvingas nu leva mer åtskilda från varandra vilket också innebär att omsorger för en medmänniska måste hitta nya vägar. Mitt i kampen mot viruset är det fint med all den välvilja och empati som medmänniskor visar för varandra. Sjukvårdspersonal riskerar sina liv för att hjälpa drabbade och döttrar, söner, grannar och till och med okända hjälper äldre med att handla och uträtta ärenden.

Distans och social isolering är nödvändigt just nu men det är inte alla som är privilegierade finner trygghet i hemmets vrå.  För den som lever i eller nära en giftig relation riskerar en redan svår situation bli än svårare. Den giftiga relationen innehåller alltid en dos psykisk misshandel och i en stängd situation riskerar den misshandeln att förvärras. När pressen utifrån är stor och narcissistens möjlighet att få utlopp för de känslor han eller hon inte förmår bära är det i regel den som står närmast som får ta smällen. Gräl intensifieras, glåporden ökar, beskyllningar haglar. Om det finns barn med i bilden åker de i regel med i narcissistens känslomässiga berg och dalbana. Och mest synd är det förstås om narcissisten själv i den här situationen. För den som lever med en narcissist är det en stor förlust att förlora vardagens normalitet. Att gå från att spendera en stor del av dagen hemifrån och omgiven av kollegor eller andra människor få möjlighet att vädra ut de giftiga ångorna som skapas i relationen till att spendera all tid med narcissisten blir förstås oerhört kvävande. Ibland till och med farligt. Forskning visar att våld i relationer tenderar att öka när vi lever mer isolerat. Men det måste inte nödvändigtvis handla om en narcissistisk partner för att den här typen av yttre påfrestning ska ge ringar på vattnet i relationer. Den giftiga relationen kan vara en före detta partner som man har delad vårdnad med. Utmaningar om hur man ska förhålla sig till krisen och hur man bör iaktta försiktighet för barnens hälsa kan uppstå. Att använda yttre kriser som en bricka i det maktspel som narcissister ständigt ägnar sig åt är inte heller ovanligt. Det kan också handla om en åldrande narcissistisk förälder eller släkting som i det här läget behöver hjälp med att uträtta ärenden. Kanske vill man, trots allt, hjälpa till. Därmed intensifieras en kontakt som annars kanske skulle ha gått på sparlåga och plötsligt kommer krav, skuldbeläggande och nedlåtande kommentarer in i vardagsrummet flera gånger per dag.

De här tiderna är inte lätta för någon men att vara i eller nära en giftig relation gör nog det svåra lite svårare ändå. Så var snäll mot dig själv om det här stämmer in på dig. Ta hand om dig lite extra. Små saker kan göra stor skillnad. Meditera, djupandas, drick en kopp te och ring en god vän. Försök håll fokus på det du kan påverka här och nu. Personligen har ACT – Acceptence and commitment therapy – och dess filosofi om att acceptera saker som de är och utveckla en psykologisk flexibilitet hjälpt mig. Kanske är det något du vill lära dig mer om eller testa på? Här kan du läsa lite mer:

Psykologi i stället för morfin del 3: Prova på teknikerna!

Glöm inte även om du lever mer isolerat nu att det finns medmänniskor och omtanke därute!