5 myter om narcissisten som kan försvåra för dig att känna igen personlighetstypen

En narcissist är någon som tror om sig att vara störst, bäst och vackrast. Han eller hon är oempatisk, egoistisk och svår att ha att göra med. Visst är det så vi tänker om den som vi kallar för narcissistisk? Även om den här bilden stämmer väldigt bra överens med hur en narcissist kan vara så är den på samma gång en stereotyp. Jag skriver ofta mina inlägg baserat på den här stereotypen med syftet att läsaren ska kunna känna igen narcissisten i hans eller hennes närhet. Men faktum är att den här beskrivningen också kan motverka sitt syfte – ibland. Verkligheten är sällan så svartvit som vi människor vill få den till och människor är ofta mer komplexa än vad en generaliserad beskrivning klarar av att fånga. Det kan behövas tillföras gråskalor som binder ihop det svarta med det vita för att en mer nyanserad bild ska framträda. Därmed vill jag med det här inlägget sticka hål på några av myterna kring den här personlighetstypen. Myter som, om vi inte är medvetna om att undantag från regeln existerar, kan försvåra detektivarbetet som det innebär att identifiera att vi har att göra med en narcissist.

Här kommer alltså fem myter om narcissisten:

  1. Narcissisten kan inte be om ursäkt. Narcissister har i regel mycket svårt att be om ursäkt och det är mycket möjligt att han eller hon inte klarar av att ta ordet förlåt i sin mun. Om inte annat så är ursäkter sällan eller aldrig genuint menade eftersom narcissisten innerst inne anser sig vara felfri (alternativt var det någon annans fel att han eller hon ”råkade” göra fel). Hur som helst, undantag finns. En viss typ av narcissist som jag valt att kalla ”den dolda narcissisten” beter sig inte lika skamlöst som den stereotypa narcissisten. Den dolda narcissisten är mer benägen att känna skam och är ofta väldigt medveten om sin egen ofullkomlighet. Den här typen av narcissist kan i princip be om ursäkt för sin egen existens och iklär sig rollen av att vara ett offer för omständigheter eller egna tillkortakommenden. Syftet är att vinna andras medlidande och/eller väcka skuldkänslor. Likväl har även den dolda narcissisten en skev självbild men till skillnad från den stereotypa bilden så handlar den mer om att han eller hon anser sig vara en oförlöst talang. Det finns också undantag från regeln när det kommer till den mer stereotypa narcissisten som utåt sett anser sig vara just störst, bäst och vackrast. Om narcissisten själv har något att vinna eller förlora på det så kan mycket väl ett förlåt undslippa även denne narcissist.
  2. Narcissisten kan inte göra snälla saker för andra. Narcissister kan absolut göra snälla, rent av goda saker för andra människor. Det är sällan någon är rakt igenom ond. Skillnaden mellan ”vanliga” människor och narcissisten är att den senare i princip alltid har en egen agenda med i spelet när han eller hon gör det. Det finns en egen vinning eller en koppling till att göda den egna självbilden inblandad i allt vad narcissisten företar sig medan vi andra dödliga, åtminstone då och då, kan göra något enkom för någon annans skull. Alltså, om det stämmer överens med narcissistens egen självbild att vara ”killen som alltid ställer upp”, ja då kommer narcissisten hjälpa kompisen med flytten eller skjutsa farmor till sjukhuset. Om det gynnar narcissistens agenda och hon tror att det kommer ge avkastning längre fram så kommer hon att ge ett generöst bidrag till välgörenhet eller ställa upp och arbeta ideellt på det där evenemanget.
  3. Narcissisten kan inte visa empati för andra. Åter igen, om det gynnar honom eller henne, exempelvis genom att narcissisten tror sig kunna få något tillbaka så kan även en narcissist visa empati. Det kan också vara så att något faktiskt berör narcissisten men för att beröra en narcissist så måste det handla om narcissisten själv. Alltså, en narcissist som ömmar för sig själv i något avseende kan ömma för någon annan för att det berör just detta avseende. För en narcissist bär inte alla vägar till Rom, de bär till narcissisten självt.
  4. Narcissisten kan inte ge någon annan erkännande eller beröm. En narcissist kan bete sig hur lismande som helst – åter igen, om han eller hon har något att vinna på det. Befordran, få sola sig i någon annans stjärnglans eller en önskan att vinna någons gunst är alla exempel på vad som kan få en narcissist att överösa någon med beröm.
  5. Narcissisten är svår att ha att göra med. Narcissister kan vara hur underhållande och roliga som helst. Faktum är att många är just det, karismatiska, charmiga, vältaliga vilket fungerar tilldragande för människor. Narcissister är ju i behov av att andra människor betraktar, beundrar och bekräftar dem och hur ska han eller hon få detta om inte genom att vara just attraktiva för andra? Alltså är narcissisten ofta en härlig typ – till en viss gräns. Ytliga kontakter med en narcissist kan gå bra och till och med, om du inte är beroende av narcissisten eller andra hållhakar finns, till och med vara underhållande. Det är när du kommer nära narcissisten det bränns till. Relationer med en sådan här personlighet kan aldrig djupna. När krav kommer in i bilden och den andre inte ger det narcissisten vill ha slår han eller hon bakut och problemen är ett faktum. Men likväl, på håll och utan några som helst beroenden inblandade måste en ytlig bekantskap med en narcissist inte nödvändigtvis vara en svår sak vilket också den hop av ja-sägare som ofta omger narcissisten kan vittna om. Dessa ja-sägare kan sällan förstå hur någon kan säga något annat om narcissisten än att han är ”en skön snubbe”. Anledningen är att de helt enkelt inte lever tillräckligt nära honom (eller henne).

Det är viktigt att ha med sig att även en narcissist kan bete sig som ”en skön person” som ”ställer upp” och ”kan vara så snäll”. Det gäller att se till helhetsbilden för att identifiera om du har att göra med en narcissist.