Föräldraskap med en narcissist – Strategi för att sätta gränser

För den som delar föräldraskap med en narcissist består en stor del av vardagen av att hantera konflikter. Som barnets enda trygga förälder kämpar man ofta hårt. Försöker sätta upp gränser, med de rivs ständigt ned. Bemöter nedvärderingar och kritik, men det kommer ständigt nya anklagelser. Tar ansvar för sig och sitt, men måste samtidigt hantera allt nedvärderande prat som den narcissistiska föräldern ägnat sig åt när han eller hon spenderat tid med barnet. Barnets bästa finns inte för en narcissistisk förälder eftersom barnets bästa alltid är lika med vad föräldern själv vill just för tillfället. Det här går helt emot föräldraskapets grundpremiss; att den vuxne ska finnas där för barnet. Att han eller hon ska sörja för barnets behov – inte tvärtom. I den här upp och nedvända världen där narcissisten inte förmår sätta barnet främst och där man som andre förälder ständigt hamnar i sitsen att försöka lindra och balansera upp för den andres brister frodas ofta mycket frustration. Det kostar på att leva på det här viset. Att ständigt parera, sopa banan och städa upp efter någon annan. Det finns inget lärande i de konflikter som äger rum, inget prata ut och mötas i samförstånd och inget ”ge det lite tid så ska du se att det löser sig” med narcissister. Till eget och omgivningens bryderi så sker ingen förändring i den här typen av relationer. Den här personlighetstypen är inte mottaglig, narcissisten är och förblir den han eller hon alltid varit.  

Eftersom det förhåller sig på det här viset gör du som delar föräldraskapet med en sådan person bäst i att engagera så lite känslor som möjligt i relationen. Det vill säga, helst inte alls. Jag vet, det här är inte enkelt och ändå är just det en nyckel i att klara av att hantera den här relationen år ut och år in. För även för det fall att man har lämnat relationen så innebär föräldraskapet många år av kontakt som du i regel inte kan välja bort. Vad innebär det att vara ”känslomässigt oengagerad” i en relation? Två saker.

  1. Prata enbart fakta med narcissisten – aldrig känslor. Du kan tänka på det som att den här relationen på ett ungefär ligger på samma nivå som den du har med grannen du inte vet namnet på. Kallprata, håll dig till fakta (det var fint väder idag). Dela inte med dig av personlig information, vad du tycker och känner om saker och hur han eller hon får dig att känna. Narcissister går igång på att komma åt dina känslor. Det ger honom eller henne energi att det går att komma åt dig, att påverka dig. 
  2. Behåll lugnet. Hur lockande det än är, och vad narcissisten än har gjort eller sagt gå inte i affekt. Sätt gränser och var tydlig men gör det utan att elda på de redan pågående konflikterna. Åter igen, narcissister älskar att de kan påverka andra och få dem att tycka, tänka och känna saker. Visa dig oberörd (det betyder inte att du inte har rätt att känna saker men du tar hand om dina känslor utan narcissistens inblandning).

Att hantera relationen såhär är ett sätt att sätta gränser kring sig själv och barnet för narcissisten. Ett sätt att säga ”du kommer hit men inte längre” eller kanske ”jag låter mig inte styras av dig, vad du än gör så kommer du inte åt mig”. Den här strategin kommer bespara dig en hel del frustration då det motverkar de ändlösa cirkeldiskussionerna som narcissisten vill locka in dig i och undviker en del av de missförstånd som narcissisten vill skapa. Det är förståeligt, till och med förväntat att du inte kommer klara av att behålla lugnet alla gånger. Trots allt vet narcissistiska personer att trycka på våra svagaste punkter och där det gör som mest ont. Det är troligt att du kommer dras med i någon av alla de danser narcissisten bjuder upp till. När det händer damma av dig byxbenen och gå vidare, du kommer snart få en ny chans att tacka nej till ännu en dans. Och när du lyckas behålla lugnet i de svåraste av stunder se till att gratulera dig själv. Det är en bedrift och du ska ha eloge för att du klarade det.

Kämpa på!

Tips! Om du uppskattade den här artikeln och vill läsa fler så kommer här utvalda tips på äldre inlägg på samma tema:

https://giftigarelationer.com/2020/06/26/tva-satt-som-den-narcissistiska-foraldern-utovar-kanslomassig-kidnappning/

https://giftigarelationer.com/2020/02/01/tre-anledningar-till-varfor-det-ar-stressande-att-forhalla-sig-till-en-narcissistisk-foralder/

https://giftigarelationer.com/2019/11/14/1646/

https://giftigarelationer.com/2019/01/19/den-narcissistiska-foraldern-bryter-konsekvent-mot-flertalet-av-barnets-rattigheter/

För dig som vill djupdyka ännu lite mer i ämnet så kommer min kommande bok om att hantera vardag och familjeliv med en narcissist ut i höst. Den går att bevaka/förboka och läsa mer om exempelvis här: 

https://www.bokus.com/bok/9789198403862/perfekt-pa-ytan-defekt-inuti-hantera-vardag-och-familjeliv-med-en-narcissist/