Vad film, tv och böcker kan lära oss om narcissister

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Filmernas, tv-seriernas och böckernas värld kan lära oss en hel del om hur sjuklig en relation med en narcissist blir. Den narcissistiska personen är egocentrerad, allt kretsar kring honom eller henne. Det narcissisten vill ha vill han eller hon ha till i princip vilket pris som helst. Om narcissisten inte får det han eller hon önskar, blir nekad eller möter motstånd väntar ett raseriutbrott. Genom olika skrämseltaktiker; utfrysning, hot, känslomässig utpressning, kontroll eller våld ser narcissisten till att få sitt eget behov och sin egen önskan uppfylld. Hur andra känner eller mår kopplat till narcissistens beteende håller inte narcissisten sömnlös om nätterna. Varför skulle det? Världen kretsar ju kring honom/henne och alla andra är bara statister som finns med i bilden för att uppfylla narcissistens behov. En relation med en narcissist bygger aldrig på ömsesidighet. Det kan den aldrig göra. Narcissisten vet inte vet vad det är och har ett alldeles för outvecklat och trasigt känsloliv för att kunna lära sig detta.

Genom tiderna har personlighetsstörningen fått stå modell för många onda karaktärer i filmer och böcker. I den klassiska sagan Snövit har vi till exempel den elaka styvmodern som inte står ut med att stå i skuggan av sin styvdotters skönhet. Styvmodern är beredd att gå så långt som att mörda Snövit för att få vara den vackraste av dem. Hennes avundsjuka vet inga gränser. I nutid har vi Alexander Skarsgårds karaktär i tv-serien ”Big Little lies” som utövar kontroll över sin partner spelad av Nicole Kidman. Växelvis kärlek och våld (både psykisk och fysisk) kan skapa extremt starka band och parets dynamik i tv-serien visar tydligt hur stark bindningen i en giftig relation kan vara. Andra exempel på narcissistiska karaktärer är Jokern i Batman, styvmodern i Trassel och Don Draper i tv-serien Mad men. För den som på tryggt avstånd vill lära sig mer om personlighetsstörningen är det ingen dum idé att bänka sig framför tv:n eller öppna en bok. Även om saker kanske inte drivs till sin spets lika ofta i verkliga livet som på tv eller i skönlitteraturens värld så finns det gott om exempel att se hur narcissisten förhåller sig till andra och agerar i sina relationer. Har du fler exempel på narcissistiska karaktärer? Lägg gärna en kommentar och tipsa!


Reklam och samarbete för egna produkter

En vecka kvar att ta del av erbjudandet till hemsidans prenumeranter! Den 19/10-2020 kommer boken ”Perfekt på ytan defekt inuti – Hantera vardag och familjeliv med en narcissist” ut. Jag vill ge följare av den här hemsidan ett förmånligt erbjudande om att köpa boken till rabatterat pris och fraktfritt. Du som följer den här hemsidan via e-post innan 25/10-2020 kommer få ett tidsbegränsat erbjudande skickat via mail vecka 44.

Mer om boken kan du läsa här: https://www.egia.se

2 reaktioner på ”Vad film, tv och böcker kan lära oss om narcissister

  1. Lena skriver:

    Intressant att ni nämnde Alexander Skarsgårds karaktär i Big Little Lies. Hans mor i säsong 2, spelad av Meryl Streep, är det tydligaste exempel jag någonsin sett på TV/film på en covert narcissist. De brukar vara svåra att genomskåda, men i detta fall förstår tittaren hur extremt giftig mamman är utan att någonsin höja rösten eller vara fysiskt våldsam. Hon bryter ner genom att vara en passivt aggressiv offerkofta och personlig vägg.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.