Delad vårdnad med en narcissist? Vägra sidospåren!

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Att ha delad vårdnad kräver bra kommunikation. Det finns mycket man som förälder behöver komma överens om under ett barns uppväxt. Att hitta samsyn i viktiga frågor och göra gemensamma insatser för att stötta barnet är nödvändigt. Kan föräldrarna dessutom vara flexibla och lyhörda inför barnets behov och samtidigt agera respektfullt gentemot varandra, även när man tycker olika, är mycket vunnet. Allt det här är en utopi om den man har barn med är en narcissist.

Narcissisten ser inte värdet av att samarbeta med undantag för om det skulle kunna gynna de egna intressena. En narcissist räds inte heller att offra barnet i frågor om han eller hon ser fördelar med det. Förmågan att vara lyhörd och inkännande är också extremt underutvecklad hos narcissisten. Och respekt i narcissistens värld. Vad är det? En narcissist anser inte att andra människor har rätt att tycka eller känna egna saker. I relationer kräver narcissisten det orimliga. Dina tankar och känslor ska alltid vara i linje med narcissistens. I narcissistens ögon är andra människor antingen i hans/hennes lag eller i motståndarlaget. Som expartner till en narcissist tillhör du i regel motståndarlaget och narcissisten tar ofta alla chanser att vinna en billig poäng mot dig. När du behöver eller vill ha något av narcissisten som inte överensstämmer med hans eller hennes egna mål kommer det alltså att bli problem.

En sak som en narcissist ofta gör är att kasta ut lockbeten för att samtalet ska lämna ordinarie rutt och komma in på sidospår. Frågan som ett samtal inledningsvis handlade om går då över till att börja handla om allt och ingenting istället. Det är ett effektivt och fult knep narcissisten tar till för att slippa ta ansvar och oönskade diskussioner och skapa drama. Och dessutom är det ett supervapen för att reta gallfeber på dig som utsätts.

Såhär kan det se ut när narcissisten skickar ut ett lockbete för att ett samtal ska komma in på sidospår:

Tea är 8 år och bor växelvis hos sina föräldrar som har delad vårdnad. Orange pratbubbla symboliserar den icke narcissistiska förälderns sms och den blå pratbubblan den narcissistiska förälderns sms.

Den narcissistiska föräldern besvarar inte frågan som ställs. Istället kastar narcissisten i det här exemplet ut lockbeten till tre potentiella sidospår.

Säg den som inte skulle bli provocerad? Pulsen går upp när man blir anklagad, förolämpad eller bemöts av lögner. Man känner sig kanske både arg, ledsen och maktlös. I vredesmod är det då lätt att följa den första impulsen och kasta sig in i diskussionen. Då skickar man svar på tal. Säger allt det där man tycker och tänker och besvarar varenda anklagelse den andre har skickat åt ens håll. Men är det värt det?

Du som förälder har faktiskt mer att förlora på att nappa på narcissistens lockbeten än att låta bli. Att ge sig in i den snåriga skogen av sidospår tar det dig bara längre ifrån den fråga du behövde svar på eller det ämne du och narcissisten för stunden behöver reda ut. En narcissist älskar att ha makt så bara det faktum att han eller hon har något som du och barnet vill ha och behöver gör narcissisten yr. En narcissist kan inte låta bli att utnyttja sitt övertag. Att förolämpa, göra sig svår eller kanske till och med onåbar är olika sätt att manifestera det här. Ger du dig in i leken och följer med narcissisten in på sidospåret kan du räkna med att hamna i en cirkeldiskussion. Det är en tids och energitjuv. Det känns förmodligen viktigt och skönt att bita ifrån och sätta en gräns för vad som är okej och inte – och det är helt befogat – men det är inte alltid det servar dina syften bäst.

Om du vill och behöver något för barnets räkning kan det vara ett bättre alternativ att enbart ha detta viktiga huvudspår framför dina ögon i kontakt med narcissisten. Att göra sig både blind och döv för allt annat utom detta enda ämne. Tillåt dig att tänka att han eller hon är en idiot men fortsätt hålla hårt i det du behöver reda ut. Så fort narcissisten avviker från ämnet för vänligt men bestämt tillbaka samtalet till det som är viktigt att reda ut här och nu.

Exempel på svar:

Sidospåren är bara fula tricks, fällor gillrade av narcissisten i syfte att förvirra dig och behålla maktövertaget.

Håll huvudet kallt och håll hårt i frågan som behöver ett svar!


Reklam och samarbete för egna produkter

Vill du få mer tips och strategier för att hantera vardag och familjeliv med en narcissist? Då är boken Perfekt på ytan defekt inuti något för dig. Boken ger dig konkreta tips, råd och strategier för att skydda dig själv och barnen från den narcissistiska personens problematik.

Boken och e-boken går att köpa hos de vanliga nätbokhandlarna såsom till exempel Bokus, Adlibris, Cdon och Paneter. Här kan du exempelvis hitta boken: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=perfekt+p%E5+ytan+defekt+inuti%3A+hantera+vardag+och+familjeliv+med+en+narcissist

2 reaktioner på ”Delad vårdnad med en narcissist? Vägra sidospåren!

  1. Ulle skriver:

    Tack för ditt arbete m blogg o bok!!
    Bara att läsa den här smskonversationen gör att pulsen går upp. Kunde varit hämtat ordagrant från min telefon. Känns skönt fast såklart tragiskt att man inte är ensam, men tack vare stöttning, terapi o din bok står jag oftast pall numera o det känns oerhört skönt för barnens o min skull.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.