Hur kan jag hantera mitt narcissistiska syskon som trots att vi är vuxna fortsätter skapa drama?

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Har du ett syskon som är nedlåtande och kritiskt inställd till dig? Har han eller hon ett gränslöst beteende mot andra i familjen och skapar drama? Mår du dåligt och är känslomässigt ur balans under lång tid efter att ha spenderat tid med ditt syskon? Kanske har du någon gång tänkt tanken att din syster eller bror är narcissist? Att i vuxen ålder inse att ens syskon är narcissist kan vara en lättnad. Det ger en förklaring till syskonets empatilösa beteende och roffa-åt-sig-mentalitet.

Narcissisten har i regel ett hänsynslöst beteende mot sina föräldrar och sina syskon och skaffar sig fördelar på bekostnad av resten av familjen. Han eller hon beter sig fortfarande i mångt och mycket som ett barn. Narcissisten kan ta rollen av att vara en sorglös karaktär som ser livet som en fest. Den här personligheten förväntar sig att familjen ska curla och rulla ut röda mattan för att livet ska förbli en enda lång fest. Om han eller hon har barn ska föräldrar och syskon självklart och utan förbehåll ställa upp och agera barnvakt. Om han eller hon har slut på pengar innan månaden är slut tas det för självklart att familjen ska öppna upp plånböckerna. Han eller hon förväntar sig empati och förståelse men är ovillig att ge någon empati tillbaka. För att finansiera fester, resor, dyra kläder, smink eller annat som intresserar narcissisten så kan denne välja att bo eller äta gratis hemma hos föräldrarna eller undvika att betala tillbaka lån. När familjemedlemmar ifrågasätter eller vägrar ställa upp på de här villkoren beskylls de ofta för att vara snåljåpar, tråkmånsar eller något annat nedlåtande. 

Narcissisten kan också ta rollen av att vara familjens enda ansvarstagande person. Personen är bossig och beter sig som om du som syskon vore ett litet barn och han eller hon en förälder. Som syskon kan du bli uppläxad, snäst åt eller utskälld. Han eller hon kan också vara mer subtil och trycka ned och förminska dig genom isande tystnad, menande blickar och gliringar och kommentarer. Du kan bli kallad för nedlåtande öknamn eller bli pådyvlad egenskaper som du inte känner igen dig i. Om du försöker bemöta detta med tystnad blir narcissisten provocerad och trots tappra försök att förbli vuxen och mogen i ditt bemötande av narcissistens påhopp så är inget du gör någonsin gott nog. Känslan man som syskon har i relationen är ofta frustration och vanmakt. Man kan också hamna i ett mönster av att bli till det trotsiga lilla barn som narcissisten menar på att man är och när man snäser tillbaka kan man bli kallad för att vara aggressiv, våldsam eller barnslig. Den här narcissisten har likväl som den sorglösa karaktären egna syften till sitt beteende. Det syftet är sällan enbart att få känna sig förmer än alla andra i familjen utan ofta skor sig narcissisten också på sina föräldrar eller någon annan i familjen. Att utse sig själv till den enda som tar ansvar, visar omsorg och bryr sig blir till en perfekt täckmantel för att roffa åt sig egna fördelar. Föräldrarnas sommarstuga eller andra egendomar kan skrivas över på narcissisten under förevändning att denne kan bevara föräldrarnas intresse bäst. Om narcissisten är i behov av något har han eller hon också första tjing på att få sina föräldrars uppmärksamhet och att få andra i familjen att agera för att fylla det här behovet. Det narcissistiska syskonet dirigerar fortfarande sin ursprungsfamilj. Han eller hon tar sig själv ofta rätten att lägga sig i hur hans eller hennes andra syskon lever sina liv, vilken partner de väljer och hur de uppfostrar sina barn.

Att ha en narcissist i familjen är en dränerande erfarenhet – även om man är vuxen så suger en narcissist in familjen i olika schismer och dilemmafrågor. Familjesammankomster blir till en plåga. Antingen reagerar man och brusar upp av det som sker eller också trycker man ned och försöker förhålla sig och hantera relationen så moget man förmår men oavsett så är det i regel ett kostsamt umgänge. Dessutom går det ofta ut över de andra relationerna inom familjen. Man kan bli osams med sina föräldrar och med sina andra syskon på grund av det narcissistiska syskonets beteende och de andras reaktion och agerande kopplat till detta beteende. Så vad göra då?

Här är mina bästa råd:

Jobba med att sätta gränser för din ursprungsfamilj. Även om det är ditt enda syskon och även om dina föräldrar är åldrade så är det nödvändigt att värna om din och din eventuella egen familjs integritet. 

Minska kontakten med ditt syskon eller bryt kontakten. Det är stor skillnad på att ha ditt narcissistiska syskon helt eller delvis i ditt liv. Några familjetillkomster per år går kanske att hantera medan daglig eller veckovis kontakt bibehåller status quo. Dra dig tillbaka från personen som skapar dramat och skapa utrymme för dina egna tankar. Ibland kan det vara nödvändigt att bryta kontakten helt med sitt syskon – och det är okej. Det kan vara bra att kommunicera dina behov av minskad eller ingen kontakt med syskonet till dina föräldrar. Det är önskvärt att få deras stöd men om det inte går be dem åtminstone att respektera ditt beslut. 

Skaffa professionell hjälp. Att ha en vuxen narcissist i familjen innebär ofta att det finns olika barndomstrauman att bearbeta, ibland är man medveten om dem och ibland inte. Att gå igenom sitt familjemönster med kan ge förståelse och insikter som underlättar och skapar utrymme för läkande. 

Lär dig mer om narcissism för att bryta gamla mönster. För ditt eget läkandes skull och för att förhindra en upprepning av familjemönstret hos kommande generationer är det viktigt att hitta nya och mer hjälpsamma strategier för att hantera relationen med det narcissistiska syskonet. Läs på och förkovra dig i ämnet och hitta din väg framåt.

Lycka till och glöm inte att ta hand om dig!


Reklam och samarbete för egna produkter

Vill du lära dig mer om hur narcissister fungerar och få tips och strategier för att hantera relationen? Då är boken Perfekt på ytan defekt inuti något för dig. Även om boken främst vänder sig till den som delar föräldraskap med en narcissist så är råden och tipsen applicerbara på vilken relation man än har till en narcissistisk person. Boken ger dig konkreta tips, råd och strategier för att skydda dig själv och från den narcissistiska personens problematik. Boken tar även upp det mönster som ingår i en narcissistisk familj.

Boken och e-boken går att köpa hos de vanliga nätbokhandlarna såsom till exempel Bokus, Adlibris, Cdon och Paneter. Här kan du exempelvis hitta boken: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=perfekt+p%E5+ytan+defekt+inuti%3A+hantera+vardag+och+familjeliv+med+en+narcissist

2 reaktioner på ”Hur kan jag hantera mitt narcissistiska syskon som trots att vi är vuxna fortsätter skapa drama?

 1. Marianne Graf skriver:

  Jag har en storasyster som är uppenbart narcissistiskt. Vi är fem syskon varav två är idag avlidna (båda led av Schizofreni). Min äldsta syster förstår inte detta alls. Mina föräldrar dog tidigt 70-tal när jag var ung tonåring.
  Min narcissistiska syster har tagit på sig rollen som den av oss som går att lita på. Jag blir nedlåtande behandlad och mina fördelar förminskas och mina nackdelar förstärks. Till saken hör att det är bara jag som yngst som utbildat mig och har ett arbete i Socialtjänsten där jag är uppskattad.
  Från en avliden syster finns det 9 barn som växt upp på fosterhem. Dom har min syster satt klorna i, men bara dom som tror på henne.
  Vi fick äntligen sålt mark som kvar på vår pappas dödsbo. Det var mycket arbete med detta med anledning av förhandsbesked av bygglov. Det är jag som lyckats med detta. Det var bara skäll från min syster. En mäklare och jurist som vi anlitade undrade vad jag för konstig syster som inte ens är tacksam för vad jag och min man lyckats göra.
  H Marianne

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.