Även en narcissist kan göra snälla saker

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Få saker i världen är rakt igenom onda eller goda. Det gäller den narcissistiska personen med. En narcissist kan vara snäll, göra omtänksamma saker, säga fina ord och vara generös – när det passar honom eller henne. Narcissister kan göra en massa gott och ändå vara starkt narcissistisk. Det här kan skapa stor förvirring för den som har en relation till en narcissistisk person. Det är lätt att tro att bara för att en person visar snällhet då så måste det betyda att han eller hon är rakt igenom snäll, egentligen (innerst inne). Att de situationer som uppstår där personen uppvisar empatilöshet, känslokyla och gränsöverskridande beteenden – att allt det handlar om missförstånd eller att det är något fel på hur man själv tolkar det som händer. Det är väldigt svårt, både rent känslomässigt och logiskt, att få ihop bilden av en människa när personen visar upp ett beteende fullt av motsatser. Till exempel om den narcissistiska personen arbetar med att hjälpa utsatta människor i sitt yrke men sen beter sig totalt empatilöst mot sina egna när han kommer hem. Eller om ens mamma värnar om utrotningshotade djur men inte tycks bry sig det minsta om att finnas där för sina barn. Det blir tilt i hjärnan att försöka förstå dessa motsatser. Då kan man lätt börja klandra sig själv eller finna sig själv i ständigt pågående problemlösning. Om man skulle börja gräva lite djupare i den narcissistiska personens ”snällhet” skulle man, kanske inte alla men många gånger, se att de snälla gärningarna handlar om att bättra på den egna självbilden. Personen som arbetar med utsatta människor gör det för att han blir betraktad som en hjälte och får uppmärksamhet. Mamman som vurmar för utrotningshotade djur gör det för att hon identifierar sig som en djurvän och ser ner på alla andra som, enligt henne själv, inte lever upp till samma standard eller ideal. Det får henne att känna sig bättre och viktigare, förmer. Så de goda handlingarna till trots, en person kan fortfarande vara narcissistisk. 

Den narcissistisk personen tänker ofta kategoriskt. Världen är antingen svart eller vit, människor antingen onda eller goda och en partner antingen fantastisk eller helt värdelös. Men fall inte för frestelsen att tänka lika kategoriskt som narcissisten. Det onda i en människa samexisterar bredvid det goda. En narcissisk person kan vara både snäll och elak. Inget är sällan enbart svart eller vitt. För dig som har en relation med en narcissistisk person gäller det att hålla ständig kontakt med din egen inre kompass. Om den här personens beteende får dig att må dåligt, om han eller hon beter sig empatilöst och känslokallt – då är det så. Lita på dina upplevelser och håll kontakten med det du känner och vet. 


Vill du veta mer om hur du kan hantera vardag och familjeliv med en narcissist? Vill du få mer kunskap om hur narcissister fungerar? Funderar du på om du ska stanna eller lämna relationen med narcissisten? Funderar du på hur du kan skydda dig själv och barnen från den här personens problematik? Då är boken Perfekt på ytan defekt inuti något för dig.

Såhär säger några av bokens läsare:

🌿 ”Jag vill bara höra av mig för att säga att din bok är precis vad jag behövde i mitt liv just nu. Jag har sträckläst den och kommer läsa den om och om igen. Jag känner igen mig i nästan allt. De råd och den vägledning du ger känns som en livlina för att jag ska orka vidare.”

🌿 ”Tack för att du orkat skriva och delat med dig till oss andra som lever i samma elände. Äntligen föll pusselbitarna på plats och jag förstår hur allt hänger ihop. Jag hoppas boken sprider sig som vinden och blir läst av varenda myndighet som socialtjänst och familjerätt. Den här boken är ”spot on” vid svårlösta ”föräldrakonflikter” och utdragna vårdnadstvister. Fantastisk bok!”

🌿 ”Så himla bra. Den sätter ord på allt jag upplevt.”

2 reaktioner på ”Även en narcissist kan göra snälla saker

Kommentarer är stängda.