3 former av eftervåld

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

2021 seglade ordet eftervåld upp på nyordslistan. Eftervåld är det våld du kan utsättas för efter att den destruktiva relationen tagit slut. Att bli utsatt för våld efter en separation kan vara lika hemskt som våldet var när man fortfarande var kvar i relationen.

Här 3 former som eftervåld kan ta:

  1. Barnen används som vapen. Expartnern kan använda de gemensamma barnen som vapen för att komma åt sin före detta. Barnen dras då ofta in i konflikter, får lyssna på expartnern som baktalar den andra föräldern och kan avtvingas att ta parti. Expartnern kan också använda barnen som ursäkt för att söka upp och kontakta sin före detta i tid och otid. Att hota om och att göra verklighet av orosanmälningar och vårdnadstvister kan också bli till vapen. Under förevändningen att man vill göra det som blir bäst för barnen pågår ett smutsigt krig där det enbart finns förlorare.
  2. Smutskastning. Expartnern kan sprida rykten, lögner eller prata illa om sin före detta partner. Expartnern kan också försöka komma i kontakt med sin före dettas vänner, familj, nya partner eller arbetsplats för att försöka få henne eller honom att framstå i dålig dager. 
  3. Hot. Expartnern kan hota om olika saker. Om hämnd, om att skada sin före detta, gemensamma barn, husdjur eller sig själv. 

Eftervåld drabbar den som utsätt hårt, särskilt barnen är utsatta.  


Nyhet!

I vår kommer min andra bok (titeln är under bearbetning) ut. Boken rustar dig för att bli ett följsamt stöd för någon i processen att lämna en destruktiv relation och riktar sig lika mycket till dig som själv lever i en destruktiv relation som till dig som stöttar någon som gör det. Genom lättillgängliga fakta, checklistor och personliga berättelser om hur det är att leva i och lämna en destruktion samt att vara ett stöd för någon annan genom processen att lämna får du kunskap och förståelse för dynamiken i den destruktiva relationen och processen att lämna den. Prenumerera på bloggen (på startsidan kan du välja att prenumerera) så håller du dig uppdaterad och får en avisering när boken finns tillgänglig i handeln!

En reaktion på ”3 former av eftervåld

  1. Hans skriver:

    Eftervåld är ett viktigt ämne även om det är ett helt nytt begrepp för mig personligen. Det går hand i hand med den ”dubbla bestraffning” utsatta personer drabbas av när man först utsätts för något traumatiserade och sedan drabbas av skamkänslor för det man råkat ut för. Även vi män drabbas men den stora riskgruppen tror jag är unga tjejer.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.