Narcissistens berättelser

Att lyssna på en narcissist är som att lyssna på en skiva på repeat med hack i.

Samma berättelser återkommer gång på gång där narcissisten antingen spelar rollen som;

a) hjälten

b) offret

c) hjälten och offret på en och samma gång

Ett exempel:

Han kom in ny på jobbet och vände upp och ner på stället. Försäljningen slog i taket, alla älskade honom och cheferna hade aldrig sett en sådan handlingskraft och beslutsamhet hos någon förr (hjälten). Om det inte vore för att hans närmsta chef var psykopat så hade han blivit utsedd till VD veckan därpå (offret).

Narcissistens berättelser saknar nyanser och gråskalor. Allt är svart och vitt och gott och ont. Hjältar och skurkar. Offer och förövare.

Hacken i skivan är de små gliporna i berättelsen som uppstår. Dem som lämnar rum för tvivel hos dem som lyssnar. Det är dem som skapar den där dåliga magkänslan.

Om något låter för bra (eller otroligt) för att vara sant så är det ofta det. Lyssna på din magkänsla. Må vara att en gång är ingen gång men om en person väcker tvivel hos dig mer än så – var extra uppmärksam på den här personen och vänta med att lämna förtroenden tills du vet att det finns ett band av ömsesidig tillit. Vad personen berättar om andra kommer ge dig ledtrådar så lyssna noggrant.

Det är inte att vi inte bör tro gott om folk men narcissisten lever i en låtsats värld och i den finns det bara plats för en hjälte. Gissa vilken roll du får om du dras in i narcissistens värld?

Rätt. Du blir skurken.

2 reaktioner på ”Narcissistens berättelser

Kommentarer är stängda.