Strategier som kan öka chansen att nå fram till en lösning med en narcissist

Huvudregeln när det kommer till en narcissist är att göra sig så oberoende av den här personens inflytande eller beslut som möjligt. Helst ska man vara helt fri. Men om man t ex har barn ihop ser verkligheten ofta annorlunda ut – man kommer behöva ta gemensamma beslut och man kommer vara i händerna på narcissisten många gånger om. För nå fram till lösningar i frågor som behöver beslut med en narcissist finns det några strategier man kan ta till. Men kom i håg: med en narcissist är allt ovisst, det är hela tiden ett nuläge baserat på hur narcissisten känner sig för tillfället som styr. Så det som funkade igår behöver inte fungera imorgon.

Strategier man kan pröva när man ska nå en lösning/ett beslut tillsammans med en narcissist:

Win-win. En narcissisten tar beslut baserat på vad det finns för vinning att hämta (alternativt om alla val är dåliga vad han eller hon har minst att förlora på). Det kan därför vara gynnsamt att skapa förutsättningar för narcissisten att vinna något på ett visst givet val/beslut.

You win – I loose. En annan strategi är att framställa argument så det framstår för narcissisten som att han eller hon bara har att vinna på beslutet och du att förlora. För den hämndlystna/avundsjuka narcissisten kan det här vara något som gör att valet blir enkelt.

3 reaktioner på ”Strategier som kan öka chansen att nå fram till en lösning med en narcissist

 1. Finn Hansen skriver:

  Mja…Jag vet inte riktigt hur jag skall bemöta författarens tankegång i hens så kallad strategi för att fejka ett kamouflerat medgivande för att tillfredsställa narcissistens förslag i en knivig situation.

  Jag tror nog inte att man skall vara för undfallande i en situation som kräver en verklig kreativ lösning för att tillfredsställa mina tankar i den aktuella situation

  Jag tror helt enkelt att man måste visa att så här tycker jag att det är bästa lösningen.
  Det kan inte vara meningen att narcissisten alltid skall och ha ha sista ordet i alla frågor, den teori vägrar jag att tro på.

  Så klart vill det bli lite stimmigt och morrande i ledet, men det skulle jag inte bry mig om, utan helt enkelt nonchalera alla inviter till diskussion och göra klart för hen att så här blir det.
  Det måste även finnas utrymme för vanlig sund förnuft::: till och med i dessa frågor.

  Skall här klart och tydligt deklarera att jag inte är beteendevetare. men att jag har många års erfarenhet av arbetsledning.

  Gillad av 1 person

  1. Giftiga relationer skriver:

   Hej, vad bra att du kommenterar när du reagerar så jag kan berätta mer om hur jag tänker. Jag håller delvis med dig – gränsdragningar och rak och tydlig kommunikation är självklart att föredra i alla sorters relationer, även med en narcissist.

   Men den som tampas med en starkt narcissistisk person och är beroende av att en överenskommelser kommer till stånd (om man t ex har barn ihop) vet också att sätta hårt mot hårt många gånger är motorvägen fram till en total låsning av situationen. Att ha en strategi för sin kommunikation med narcissisten ska inte på något vis ersätta den raka, tydliga kommunikationen i relationen men att addera lite smartness och lägga upp en strategi kan vara ett sätt att hantera och undvika konflikter i ett första skede och invänta att kalla in det tunga artilleriet. Det är mängder av små och stora beslut som behöver tas på regelbunden basis när man har barn ihop och det är också min erfarenhet att det bidrar till barnets bästa att försöka hålla nere konflikterna till de allra viktigaste frågorna eftersom en narcissist ofta ”går igång” och vinner energi på att gräla medan motparten och barnet dräneras och tar skada. Vanliga spelregler och sunt förnuft existerar inte i relationen med narcissisten, hur gärna man än tycker att det borde finnas där.

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.