Hitta ut ur labyrinten – särskilja dina känslor från narcissisten

I relationen till narcissisten är reaktionerna ofta primitiva. Narcissister väcker starka reaktioner hos sina närmaste. Ursinnig vrede. Hopplös förtvivlan. Avgrundsdjup sorg och huvudlös förtvivlan. Ändå kan det vara så oerhört svårt att sätta ord på sina upplevelser. Kanske inte på känslorna: ”nu är jag ledsen” eller ”nu är jag jättearg” men allt det där som ligger bakom känslan är ofta svårt att greppa. Vad det är som väcks i en och varför det väcks. Helt enkelt vad narcissisten spelade på för strängar – orsak och verkan. De sakerna är svåra att sätta ord på.

En bit in i relationen med en narcissist är det lätt att tappa bort sig själv. Vad man själv tycker, tänker och känner om saker kan ganska snart kännas som en stor förvirrande labyrint där narcissistens åsikter och känslor ständigt blir till en dead end.

Den här förmågan att identifiera vår egen röst kan vi behöva öva upp igen och det går att göra det på den mest basala nivån. Vardagen är fylld med tillfällen att öva. Ställ dig själv frågor. Varför har jag ont i huvudet nu? Är jag hungrig? Trött? Har jag försummat mig själv och låtit bli att träna? Vad var det som gjorde att du kände dig irriterad på kassörskan i mataffären? Varför kände du dig skyldig att vara trevlig mot någon som var rent utav otrevlig mot dig? Varför får jag magont av omorganiseringen på jobbet?

Att börja fundera i de här banorna är en viktig del på resan att erövra sitt jag. Det jag:et som känner, tycker och tänker på egen hand. Det jag:et som är oberoende av narcissisten. Narcissisten väcker som sagt ofta primitiva känslor i oss som står nära. Det är lätt att reagera på de situationer narcissisten skapar istället för att agera. Det är agera klokt och genomtänkt du vill komma till. Det är agera utifrån vad situation kräver istället för över eller underreagera du vill komma till.

Genom att öva dig på att stanna upp och spela upp de enklaste situationer som triggat ditt känsloliv för dig själv och fundera på dess orsak och verkan lär du dels känna dig själv och dels övar du upp förmågan att hålla huvudet kallt. Nästa gång narcissisten väcker starka känslor eller någon känsla överhuvudtaget hos dig spela upp det som hände i slow motion. Fundera på vad som väckte vad. Ta hjälp av papper och penna om du behöver. Ibland är det lättare att få syn på sig själv om man skriver ned det. På det här viset kan de förhoppningsvis de primitiva känslorna du upplever i förhållande till narcissisten så småningom bli begripliga och orsak och verkan framträda och med tiden bli tydliga.

Genom att identifiera och särskilja dina känslor från narcissisten kan du hitta en väg ut ur labyrinten och återerövra din egen röst. Den som kan sätta ord på sina känslor kan nämligen uttrycka sina behov. Den som kan uttrycka sina behov kan sätta gränser. Den som kan sätta gränser kan bättre skydda sig själv.