Energi ut kräver energi in

När man läser artiklar, böcker och, för den delen, inlägg på den här hemsidan om narcissism så handlar de flesta av dem om hur narcissistens problematik yttrar sig. Information är bra. Någon läsare kanske får ord på något som tidigare varit ett ordlöst kaos. En annan kanske lyckas se förbi en persons yttre attribut och känna igen tecknen på osund narcissism. En tredje söker och får bekräftelse på sin situation. En fjärde får styrka av bekräftelsen och tar nya beslut i relationen till en narcissist. Kunskap är ovärderligt om man befinner sig nära en narcissist. Både för att förstå men också för att i nästa steg kunna göra val baserat på det man vet. Men det finns något vi alla kan göra – oavsett om vi har en relation med en narcissist eller inte. Du behöver inte ha orden och du behöver inte förstå exakt vad felet är eller hur det uppstod – det enda du behöver är kontakt med känslan av att du tappar energi i en situation, en relation eller samvaro med en person. Det räcker så för att veta att det har blivit dags att se om ditt hus och värna om de skyddande faktorerna. Låt mig förklara vad jag menar.

Låt säga att du jobbar på ett kontor. Din uppgift på det här kontoret är att gå igenom och ankomstregistrera 100 blanketter per dag. Den här uppgiften fyller din dag. Och jag vet, det här vore förstås ett riktigt sömnpiller till jobb, men jag ber dig bortse från det just nu och följa med mig i tankeleken en liten stund. Den här arbetsuppgiften fyller alltså dina arbetsdagar med undantag för att du går på lunch och tar raster varje dag. Så en dag, låt säga en tisdag, ligger det plötsligt 125 blanketter på ditt bord. Du tar det hela med ro, du vet att du kommer klara uppgiften och ankomstregistrera allihop om du bara jobbar på lite fortare än vanligt. Dessutom, tänker du, är det förhoppningsvis en engångsföreteelse att det är så här många blanketter.

Dåliga nyheter. En vecka senare har arbetsbördan inte bara hållit i sig – den har ökat. Nu är det 150 blanketter per dag som du förväntas ankomstregistrera. Nu inte bara börjar du bli stressad, du är stressad. Du går fort, pratar fort, äter lunch vid skrivbordet och tar inga raster och skrattar inte med kollegorna som förr.

En månad senare har arbetstakten på jobbet hållit i sig. Du har påpekat din situation till chefen men han gör sig ingen brådska att göra något åt den. Trots allt, ut hans perspektiv, blir ju jobbet ändå gjort. Ur ditt perspektiv däremot är det brådskande. Inte bara har dina luncher och raster strukit på foten numer är du så trött om kvällarna att det enda du orkar är att somna framför tv:n. Du lagar inte längre mat, det får duga med en macka. Du har slutat gå och träna och träffa kompisarna och du har hoppat av kören på onsdagarna. Det som tidigare gav dig energi och var roligt har tappat sin mening. Livet går nu ut på att du ska orka ta dig igenom arbetsdagen och veckan. Kort och gott – du har inte bara tappat i energi, du har tappat livsglädjen.

Såhär funkar energitjuvar. I det här exemplet handlar det om ett jobb som suger musten ur dig men det kan lika gärna vara en relation eller en person eller alltihopa i en kombination. Vi dräneras på energi när något eller någon ställer krav på oss som vi upplever att vi inte har kapaciteten att klara och när det pågår under en längre period drabbas vi av negativ stress. Det är stor skillnad på kortvarig stress och långvarig stress. Kortvarig stress är helt ofarligt, det kan t om ge oss en kick att tillfälligt öka takten och jaga efter att nå ett mål. Men när jakten blir långvarig och sträcker sig utanför vad vi anser oss klara uppstår negativ stress. En konsekvens av den negativa stressen är att vi gärna jagar på fortare och fortare och fortare för att hinna med och uppnå de nya kraven – tills vi en dag kanske ramlar ihop av utmattning. Längs med den spurten släpper vi gärna sak efter sak som betyder något för oss. Vi släpper de skyddande faktorerna och jakten har blivit till en kamp för överlevnad.

De skyddande faktorerna är, kort och gott, de saker i ditt liv som får oss att må bra. För en är det familjen. För en annan träningen. För en tredje att komma iväg på kören på onsdagar. För en fjärde är det matlagning. För de allra flesta är det en kombination av saker.

Saker tar och saker ger energi och det behöver finnas en balans däremellan. Det här är något utmattningsdrabbade personer får lära sig den hårda vägen. Att lyssna på sin kropps signaler och fånga upp dem, i ett tidigt skede, innan de rasar ihop. De får lära sig att ta signalerna på negativ stress på allvar och värna om de skyddande faktorerna. Det spelar ingen roll om det ligger 150 blanketter på bordet. Tredje dagen eller fjärde dagen, eller kanske t om första dagen det händer tar personen som vet vad det kostar att inte lyssna på de här signalerna lunch och rast ändå. Stressen kommer troligtvis mala där i bakhuvudet, lunchen inte smaka lika gott som vanligt och rasterna inte vara lika rofyllda som tidigare men han eller hon tar dem och fortsätter även att göra de saker som får honom eller henne att må bra efter jobbet. Kanske tar stressen ut sin rätt likväl, vi har inte makt över allt som händer i våra liv och allt går faktiskt inte att påverka. Men den som håller fast vid sina skyddande faktorer när livet prövar honom eller henne kommer oftare snabbare på banan igen och har ser lättare vad som behöver göras för att inte komma helt ur kurs och tappa livsglädjen helt.

Du behöver påfyllnad av energi för att orka prövningar. Det är egentligen inte konstigare än att tanka bilen när mätaren börjar peka på noll. Om du låter bli att tanka vet du att du inte kommer kunna köra vidare, bilen kommer stanna vare sig du vill det eller inte. Den stora faran med oss människor är att vi kan köra på ytterligare ett tag även efter att mätaren pekat på noll. Vi går på reservtanken och kan fortsätta så ett bra tag och även om de sista meterna så blir på knäna så kan vi hanka oss fram så ganska länge. Så när du känner att något stjäl energi – vad det än må vara – var extra rädd om de skyddande faktorerna. De är livsviktiga. Ät, vila och rör på dig och sök dig till människor, platser och aktiviteter som ger just dig energi. Energi ut kräver energi in.

En reaktion på ”Energi ut kräver energi in

Kommentarer är stängda.