Narcissisten är och förblir densamma för alltid

En tvättäkta narcissist förändras inte. På ett sätt kan man säga att narcissisten är och förblir evigt ung, åtminstone rent känslomässigt. Vad menar jag med det?

Jag menar såhär. Om du hade träffat mig vid 20 års ålder och sen vid 30 års ålder och åter igen vid 40 års ålder så skulle du förmodligen uppleva att det fanns en känslomässig skillnad mellan mitt gamla jag och mitt nuvarande jag. Livserfarenheter, sorger, besvikelser, ansvar men också de glädjeämnen jag har haft i mitt liv har färgat mig och präglat den jag nu är. Min kapacitet att förstå sammanhang, ta in andras känslor och se saker från olika perspektiv har vidgats och mitt nuvarande jag har helt klart en djupare känslomässig mognad än vad mitt 20 åriga jag hade. Såhär fungerar det för de allra flesta. Vi färgas av det vi upplever och vi mognar som människor – men det gäller inte narcissisten.

Narcissisten är och förblir känslomässigt omogen. Det här betyder att den 20 åriga narcissisten likväl som den 30 och 40 åriga narcissisten har kvar sin omognad. Det sker ingen förändring. Precis som den 20 åriga narcissisten växlade mellan värme och kyla i sina relationer, for med halvsanningar och regelrätta lögner och projicerade sina känslor så gör den äldre varianten också det, möjligtvis i mer förfinad form.

Efter att ha blivit bränd i en relation med en narcissist är det många som luras i fällan att ge personen en andra chans. Man har glömt bort hur ont relationen gjorde och utgår från att samma sak som hänt en själv också hänt den andre – att man har mognat och förändrats. Att alla kan förändras har blivit till en vedertagen sanning men det gäller alltså inte för narcissisten och man måste komma ihåg det. För narcissisten är det precis tvärtom – han eller hon förblir densamma för alltid.

Ömsom värme ömsom kyla

3 reaktioner på ”Narcissisten är och förblir densamma för alltid

  1. Marie - Skriver om livet skriver:

    Detta är bara så bra beskriver. Man brottas med dig själv och tror precis som du säger att nu måste väl min partner ha insett hur jag känner och bekräfta mig i det… Men det är som att stå på ruta ett igen och tomheten drabbar stenhårt!!!

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.