Tre tips som kan hjälpa dig sätta stopp för narcissisten energitillförsel

När en narcissist väl fått smak på att en annan människa har något att ge vill narcissisten ha mer. På det här viset är narcissisten lik en vampyr men istället för att suga blod så suger narcissisten i sig andras energi; deras tid, kraft och ork. De ständiga och orimliga kraven från narcissisten på uppmärksamhet, lydnad vördnad och aktning är förstås dränerande. Framförallt när det kommer från en person som inte har några som helst problem med att själv bete sig som en skitstövel. Särskilt svårt är det i kärleksrelationen men det kan vara nog så jobbigt för den som tidigt in i t ex en ytligare vänskapsrelation eller i relation till en kollega på jobbet kommit in i relationen snett och gett mer än vad man borde.

Narcissister är till en början ofta både vältaliga och charmiga vilket gör att man instinktivt sänker garden och kan bli alltför snabb på att släppa personen ifråga inpå livet. Det är oerhört lätt hänt. Ingen av oss är helt immun för smicker, charm eller att någon säger ”just de rätta sakerna”. Det är inget att gräma sig över om det hänt, gjort är gjort, men det blir ändå lätt problematiskt även efter att man förstått vem man har att göra med och dragit sig undan från personen ifråga. Det räcker nämligen med att narcissisten fått smaka på att det finns energi att hämta hos en person för att han eller hon ska komma tillbaka gång efter annan och kräva mer från den där källan som smakade så gott. I brist på ”positiv” uppmärksamhet kan negativ uppmärksamhet få duga. Provokationer är vanliga eftersläntrare i narcissistens havererade relationer.

Vad kan man göra då om man har någon i bekantskapskretsen eller en arbetskollega som man behöver förhålla sig till men som ständigt tar av ens energi? Det är ju inte alltid att bryta kontakten är fullt görbart. Tja, narcissisten vill ju komma åt våra känslor. Antingen för att narcissisten vill att vi ska återgå till att förse honom eller henne med energi eller för att, i brist på vår positiva uppmärksamhet väcka negativa känslor hos oss och därmed få möjligheten att se oss ”tappa ansiktet”. Konstig logik va? Ja, narcissisten är full av förvrängd logik. När du ”tappar ansiktet” eller humöret och ger igen med vrede får narcissisten ”rätt”. ”Vad var det jag sa” säger narcissisten och riktar omgivningens fokus på din vrede. Hur rätt du än har att vara arg så vrider och vänder narcissisten på argumenten så upp blir ner och ner blir upp och så att han eller hon kan fortsätta meningen ”ser ni hur orimligt jag blir behandlad av den här personen”? Gå inte i fällan!

Här är tre tips som kan hjälpa dig sätta stopp för narcissistens energitillförsel:

  1. Vad narcissisten än säger eller gör och hur provocerande det än är – behåll lugnet utåt. Värdighet är ett nyckelord. Behåll din värdighet. Även om du behöver sätta en tydlig gräns gör det alltså med lugn och värdighet – det biter mest. Narcissisten tar förvisso fortfarande av din energi men han eller hon kommer inte åt din energitillförsel om du utåt sett lyckas behålla lugnet. Ditt eget känsloliv tar du sedan hand om utanför den uppstådda situationen med narcissisten (det är okej att känna en sak ”jag vill bara gråta eller skrika rätt ut” men göra en annan ”jag tydliggör min ståndpunkt och sätter därmed en tydlig gräns för vad som är okej och vad som inte är det men jag gör det med bevarat lugn utåt och utan att göra avkall på min värdighet”).
  2. Be om betänketid hellre än att ge efter för att slippa obehaget narcissisten utsätter dig för. Narcissisten vill gärna avkräva dig din ståndpunkt och synpunkt omgående med syfte att ”binda” dig till det som sägs. Istället för att ge efter för att bli av med den jobbiga personen be om betänketid och låt frågan landa. På det viset hinner du sortera upp dina intryck och vad rätt svar för dig är i lugn och ro.
  3. Gör dig själv så tråkig som möjligt i narcissistens närhet. Det här kallas ibland för ”Grey rock” metoden och går ut på att du är trist som en gråsten så fort du och narcissisten samverkar. Förhoppningen är att narcissisten tröttnar och går vidare i sin jakt på energitillförsel.

Narcissisten är känslomässiga vampyrer. De lämnar sina offer trötta, håglösa och förvirrade men när du väl har blivit medveten om vad du har att göra med – var snabb att stänga dörren till din energitillförsel. Och kom ihåg, när du misslyckas och ger mer än du borde förlåt dig själv, det ingår liksom i relationens dynamik. Ta vid igen nästa gång en en ny situation uppenbarar sig. Narcissister ger oss andra tyvärr gott om tillfälle att öva vår gränssättning och vårt tålamod.