Låt det här vara din utgångspunkt i relationen med narcissisten

Relationer med narcissister är ensidiga affärer med sorglig uppsyn när man betraktar dem för vad de är. I relationen exploaterar den narcissistiska personen den andre för att utvinna det han eller hon behöver och vill ha. Vad det är narcissisten vill åt varierar men det kan till exempel handla om att få bekräftelse, höja sin egen status eller bli uppassad eller få support. När man väl har blivit medveten om att man har att göra med en narcissist behöver man därför göra vad man kan för att skydda sig själv från att bli hänsynslöst utnyttjad. Det allra bästa skyddet är förstås att dra sig ur relationen men om det inte är möjligt eller önskvärt finns det en grundläggande sak som du kan börja göra på en gång för att skydda dig själv – utgå alltid från dig själv framöver.

Utgå alltid från vad du tycker, tänker, känner och vill först – inte vad du tror att narcissisten vill att du ska göra för honom eller henne. Det är helt okej att ge och bjuda på något, även i en relation med en narcissist, men se till att ha koll på dig själv och vad du själv känner och vill först. Låt det du gör, speciellt i den här relationen, bli till en medveten handling och inte något som sker per automatik. Gå inte på spelet offer (narcissisten) och räddaren i nöden (du). Åk inte ut på de utryckningar narcissisten kallar dig till utan att ha koll på dig själv och vad det är som egentligen pågår. Besvara: vad vill narcissisten åt i den här situationen och vad är du beredd att ge? Vad vill och behöver du i den här situationen? Tänk på dig själv först, narcissisten kommer nämligen inte tänka på dig alls.

2 reaktioner på ”Låt det här vara din utgångspunkt i relationen med narcissisten

 1. Anonym skriver:

  Stort varmt och innerligt tack för mejlen. Det är nu snart tre år sedan uppbrottet från ett tioårigt förhållande som höll på att knäcka mig totalt. Varje gång jag får en ny text att läsa blir det en påminnelse om hur det var då och även en jämförelse med mitt liv idag som ser totalt annorlunda ut.

  Åter igen, TACK!

  Mvh Katarina Löwenbrink

  ________________________________

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.