Drama följer narcissisten hack i häl

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

När man lever med eller en nära en narcissist är vardagen fylld med drama. Drama är ett uttrycksbehov narcissisten har. Om narcissisten inte får den uppmärksamhet, kärlek och beundran som han eller hon ”förtjänar” kommer narcissisten se till att få sitt behov av att bli sedd tillfredställt genom att skapa ett drama istället. De mest märkliga scenerna utspelar sig därmed kring en narcissist. Hos den som bevittnar kedjan av osannolika händelser kan tanken ”ingen skulle tro mig om jag berättade det här” fladdra förbi.

Vad är det omgivningen inte skulle kunna tro på?

Vad är det för märkliga händelser som kan utspela sig?

Här är några exempel:

På släktmiddagen har någon just berättat att en personlig tragedi har drabbat dem (sjukdom, förlust eller skilsmässa till exempel). Den narcissistiska personen styr istället in samtalet på något som handlar om hans eller hennes egen olycka (kan vara något banalt såsom att han/hon tappat bort bilnycklarna, ramlat, fått p-böter exempelvis). Narcissisten förväntar sig nu att publikens sympatier ska falla till hans/hennes favör istället för den drabbade.

Det gemensamma barnet vill ha en ny mobil. Den narcissistiska föräldern utmålar sig som ett offer för den andra förälderns girighet och drar upp (framför barnet) ”om det inte vore för att mamma/pappa tvingat mig till att köpa ut henne/honom från huset vid skilsmässan hade jag kunnat köpa dig en mobil och självklart hade ag gjort den nu på en gång”. När barnet sedan går till den andra föräldern och ber om en ny mobil men får ett nej hoppar den narcissistiska föräldern in i diskussionerna och eldar på intressekonflikten som uppstått mellan barn och vuxen. I den gamla konflikten som pågått mellan de vuxna blandar nu den narcissistiska föräldern in barnet. Framför barnet beskyller narcissisten den andra föräldern för att vara snål, girig eller till och med för att inte älska barnet tillräckligt eftersom att han eller hon nekar barnet en ny mobil. Beroende på hur barnet förhåller sig till den narcissistiska förälderns dysfunktionella beteende kan en kil mellan barnet och den trygga föräldern uppstå och vidgas.

Den narcissistiska medarbetaren som tycker att arbetskollegan har fått alldeles för mycket uppmärksamhet och kredd av chefen på sistone passar på när en lucka uppstår på jobbet. När kollegan ”Anna” är sjuk sprider narcissisten rykten för att skapa tvivel i arbetsgruppen. ”Jag hörde att Anna inte var på det där mötet som hon skulle i tisdags, vet du vad hon egentligen gör hela dagarna?”

Utifrån kan omgivningen att argumentera att narcissisten inte ”menade något illa”. Att han eller hon missförstått situationen, feltolkat att eller bara är ute och cyklar i just den här specifika situationen. Det kan vara lönlöst att diskutera situationerna med utomstående. Du som lever i eller nära en sådan här person vet att det inte handlar om enskilda händelser och att det som uppstod inte var en slump. Det är ett mönster hos personer med det här beteendemönstret och i relationen tvingas man mot sin vilja att förhålla sig till den ena eller andra konstiga situationen. Drama följer helt enkelt narcissisten hack i hälarna.

Reklam och samarbete för egna produkter

Vill du lära dig mer om hur narcissister fungerar och hur du kan hantera och bemöta dem? I boken ”Perfekt på ytan defekt inuti” delar jag kunskap, erfarenheter, råd och tips. Boken vänder sig lite extra till dig som har barn med en narcissist men även du som inte delar föräldraskapet men behöver förhålla dig till en narcissistisk person har behållning av boken.

https://www.bokus.com/bok/9789198403862/perfekt-pa-ytan-defekt-inuti-hantera-vardag-och-familjeliv-med-en-narcissist/

…”Äntligen förstår jag hur det hela hänger ihop. Lättläst och med mycket bra tips”.

– Camilla

Sagt om boken (full recension finns på bokus)