Orimligt är bara förnamnet i narcissistens relationer

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

En karusell av gränslöshet

Ett beteende som är typiskt för personen med narcissistiska personlighetsdrag är att han eller hon konsekvent kliver över andra människors gränser. Men det stannar sällan vid att kränka andras integritet. När den andra personen som blivit utsatt för gränslösheten reagerar genom att bli kränkt eller blir förvirrad tar den narcissistiska personen ofta ytterligare steg i sin gränslöshet. 

Nedan kommer några exempel på den karusell av gränslöshet som den narcissistisk personen kan starta igång. Gemensamt för alla dessa exempel är den totala bristen på egen ansvarskänsla och empati för vad det innebär för den andre i relationen. 

Den narcissistiska chefen kan beordra sina anställda att utföra ett arbete och på bolagets månadsmöte hämningslöst ta åt sig hela äran för resultatet av det. De anställda som tänker att ”chefen innerst inne nog vet att han/hon gjorde fel” misstar sig.  Chefen med de här personlighetsdragen känner ingen skam.  När chefen kort därefter blir befordrad för fantastiskt uppvisat resultat tittar denne förbi sina anställda och skryter om allt beröm han/hon fått av sina överordnade för det jobb han/hon utfört. Det är uppenbart att chefen förväntar sig att de anställda varmhjärtat ska gratulera honom/henne till framgångarna och dessutom spä på ytterligare beröm på det arbete som så uppenbart är byggt på lögner. Chefen anser att de anställda inte vore något utan honom/henne och bara det faktum att han/hon gav de anställda uppdraget motiverar detta. Det räcker så. Enligt den narcissistiska chefens logik är det bara rimligt att han/hon blir befordrad och att underhuggarna ska gratulera honom/henne. 

Den narcissistiske maken som i åratal har förminskat och tryckt ned sin maka har blivit lämnad. För att undvika ytterligare bråk har frun flyttat hem till sina föräldrar och låter maken bo kvar i det gemensamma huset. Maken känner ingen tacksamhet över detta. Han svär sig fri från allt ansvar till den uppkomna situationen och pratar nedsättande om sin fru inför barnen och tar också alla chanser att baktala henne inför andra. Enligt hans sätt att se på det har frun sig själv att skylla att han beter sig som han gör. Det var ju ändå enbart hennes val att lämna. När det blivit dags att göra upp om ekonomin sätter han sig på tvären. Han ska minsann inte behöva lösa ut henne från huset. Nej, inte ett öre ska hon ha. Tvärtom. Han anser att det är frun som ska betala honom för den skada hon åsamkat honom genom att lämna honom. Enligt mannen borde frun överlåta sin del av huset till honom och betala honom för sveda och värk inklusive hälften av de kostnader han haft för huset nu de här månaderna då han bott där ensam. Som sagt – det var ju hon som valde att lämna honom. Enligt honom begär han inget orimligt.

Den narcissistiska mamman har inte hörts med sin vuxna son på månader. Anledningen är att hon starkt ogillar sin svärdotter som enligt mamman ”styr” över sonen och tar upp för mycket av hans tid. När barnbarnet William snart ska fylla år dyker mamman plötsligt upp oannonserat med presenter till honom. Familjen som just har packat bilen för att åka ut till landet blir överraskade. De tackar för presenterna och förklarar att de just var på väg att åka, kan vi höras och bestämma en ny tid för att ses när det passar alla? Mamman säger att det går bra ”om de inte kan ta sig den tiden trots att det var så länge sedan de sågs”. Hon tar tillbaka paketen och säger att de får ta det senare också. Hon vill se barnbarnets min när han öppnar paketen. William som är tre år blir ledsen. Sonen och sonhustrun rycker uppgivet på axlarna. De vet att de har att välja på att ändra sina planer i sista stund och att sonen William ska vara uppriven hela bilresan till landet. Inget av det känns bra men av erfarenhet vet de båda att det inte är någon mening att argumentera med Williams farmor. Så de stannar hemma. Den narcissistiska personen har inga problem att kidnappa situationer på det här sättet. Det blir en avig kväll. Mamman ger allt sitt fokus till barnbarnet och stänger ute sonhustrun i samtal. När kvällen lider mot sitt slut och tiden för Williams vanliga sovtid har passerat med råge vänder hon sig till barnbarnet – vill du kanske sova över hos mormor? Det vill William som fått vara i centrum av mormoderns uppmärksamhet hela kvällen gärna. Nu känner sig föräldrarna ändå tvungna att sätta gränsen någonstans. William känner ju knappt sin mormor och senast de sågs var för flera månader sedan. Att sova över hos henne ikväll är helt enkelt inte en bra idé – så de säger nej. William som är övertrött lägger sig och skriker på golvet medan mormodern tackar för sig. Hon gjorde ju inget fel. Det lilla hon begär är ju bara rimligt och något hon anser att alla mödrar har rätt till – att umgås lite med sitt barnbarn. Den narcissistiska personen bryr sig inte om historien bakom en uppkommen situation, han eller hon har rättigheter i samma stund han eller hon känner ett behov men inte några skyldigheter.

Orimligt är bara förnamnet i narcissistens relationer.


Reklam och samarbete för egna produkter

Vill du veta mer om hur du kan hantera vardag och familjeliv med en narcissist? Vill du få mer kunskap om hur narcissister fungerar? Funderar du på om du ska stanna eller lämna relationen med narcissisten? Funderar du på hur du kan skydda dig själv och barnen från den här personens problematik? Då är boken Perfekt på ytan defekt inuti något för dig.

Boken och e-boken går att köpa hos de vanliga nätbokhandlarna såsom till exempel Bokus, Adlibris, Cdon och Paneter. Här kan du exempelvis hitta boken: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=perfekt+p%E5+ytan+defekt+inuti%3A+hantera+vardag+och+familjeliv+med+en+narcissist

2 reaktioner på ”Orimligt är bara förnamnet i narcissistens relationer

  1. Bella skriver:

    Tack för allt du delar med dig av här. Detta är en av de bästa sidorna jag hittat när det kommer till att förklara narcissism på ett objektivt sätt. Jag har läst varenda inlägg och det har verkligen varit betydelsefullt för mig i min process. Även om det inte fullt ut tar bort smärtan av upplevelsen så har det underlättat för mig att förstå hur en narcissist tänker och upplever saker, vilket gör livet efter uppbrottet mer lätthanterligt. Tack!

    Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.