Skaffa en strategi för relationen med narcissisten

Har du en narcissistisk person i din närhet som du känner att du inte kan välja bort? Kanske en kollega? En gammal vän som du inte förmår avsluta vänskapen med? En chef? Kollega? Förälder? Kanske ditt egna barn? Det naturliga rådet till dig som har en narcissist i din närhet är att se till att klippa banden med den här personen och att aldrig vända dig om igen. Det kostar oerhört mycket att ha en relation med en narcissist, ju närmre relation du har till narcissisten desto mer kostar det. En person med det här beteendemönstret skapar drama omkring sig och har omättliga behov av bekräftelse, kontroll och att vara andra överlägsna. Detta till trots – livet är sällan svart eller vitt. Det är inte alltid vi kan, orkar eller vill avsluta relationen. Så vad göra i läget då vi, av någon anledning, inte kan avsluta relationen med narcissisten? 

Om du inte kan avsluta relationen kvarstår att hitta ett sätt att förhålla dig till dysfunktionen. Det finns två saker du behöver veta om att förhålla sig till dysfunktion och det är:

 1. Som vi redan varit inne på – det kostar på att förhålla sig till dysfunktionella människor. Kostnaden handlar om din energi, tid och kanske även dina pengar.
 2. Det är lätt att tappa bort sig själv även om man är medveten om dysfunktionen. Icke narcissistiska personer vill lösa problem som uppstår i relationer. Narcissistiska personer har inte som mål att lösa problem som uppstår eftersom allt i narcissistens liv överskuggas av hans eller hennes behov av att reglera sin egna självkänsla. Den icke narcissistiska personens impuls att försöka ”fixa” det som felar i relationen träffar alltså inte ”rätt” eftersom dessa problem inte är något annat än ett symptom på ett mycket större och grundläggande fel som denne inte har makt över att påverka. I försöken att fixa problemet tappar den icke narcissistiska personen lätt bort sig själv och sin egen vilja. Det är lätt att börja anpassa sig, fast man är medveten om problematiken. Som sagt, livet är sällan svart eller vitt och den narcissistiska personen har ofta fina och goda egenskaper som samexisterar med de krävande, kontrollerande och empatilösa sidorna hos personen. De här fina sidorna kan lura oss gång efter annan och få oss att hoppas och tro på en förändring som aldrig kommer. 

Med detta sagt, hur förhåller man sig då till en narcissistisk person? Givet det vi just har pratat om är det klokt att skaffa sig en strategi för den här relationen. Två bra saker är bra att ha med i din strategi för att hantera relationen:   

 1. Se till att minimera kostnaden för relationen. Fundera kring och sätt ramar för hur mycket den här relationen ska få lov att kosta dig. Är det rimligt att du, mot din vilja, lägger varje kväll på att prata i telefon med din narcissistiska mamma? Eller ska du hitta en tid och ett intervall som du känner dig bekväm med och som möjliggör att det även finns tid för att odla och underhålla sunda relationer? På kort sikt kanske din mammas ilska känns som en stor kostnad att ta men på lång sikt blir kostnaden förmodligen större om du inte odlar eller underhåller relationer som är bra för dig. Bestäm dig för vad relationen faktiskt får kosta dig och sätt gränserna mot den narcissistiska personen därefter. I och med att narcissistens behov är omättliga behöver du skydda dig själv från att bli uppäten. Den narcissistiska personens vrede är oundviklig när man sätter gränser men att sätta och vakta gränser behöver bli en naturlig del av den här relationen. 
 • Var i ständig kontakt med dina egna behov och prioritera ditt liv utefter dessa behoven – inte narcissistens behov. En narcissistisk person vill kontrollera sin omgivning i syfte att få sina egna känslomässiga behov tillfredsställda. Narcissisten kommer öppet eller subtilt kräva att du tillfredsställer hans eller hennes behov. Möt inte narcissistens behov per automatik. Ge dig själv lite betänketid och sortera i det som händer. Vad vill du? Vad känner du? Förankra allt du gör i den här relationen med din egen inre kompass värderingar och behov.  

Hur man än vrider och vänder på det så kommer en relation med en narcissist att kosta på men som sagt, se till att minimera den här kostnaden och gör allt i din makt att behålla kontakten med dig själv och dina egna behov.

Ta hand om dig, du är viktig!

2 reaktioner på ”Skaffa en strategi för relationen med narcissisten

 1. Marianne Graf skriver:

  I mitt fall är det en syster som har ett narcissistiskt beteende, särskilt mot mig som är yngst. Vi var 7 syskon varav 2 dog som barn. Idag är vi 3 kvar. Jag var 16 år (idag är jag 64) när jag blev föräldralös och denna syster som är 8 år äldre skulle ta hand om mig enligt vår mamma. Hon hade 2 små barn och klarade nog inte upp det åtagandet fullt ut. Det gick ändå bra för mig. Jag utbildade mig i mitten på 90-talet och det var då som bekymren kom, som jag uppfattade det avundsjuka. Jag har ett bra jobb och tjänar hyfsat bra. Min syster blev kvar i sin mans butik och det blev inget mer med hennes liv. Bekymret idag är att hon inför vår äldsta syster och våra syskonbarn förminskar mina fördelar och förstorar mina nackdelar. Hon kan komma med de mest konstiga kommentarer. Hon ljuger öppet och håller på. Jag har valt att hålla mig undan både från henne och övrig släkt då hon bara sprider gift.
  Ledsamt men måste rädda mitt psyke. H Marianne

  Gillad av 1 person

  1. Giftiga relationer skriver:

   Så ledsamt och sorgligt det kan bli inom en familj. Det är min erfarenhet också att missunnsamhet ofta bottnar i avundsjuka. Men likväl så sorgligt när det inte går att komma förbi de här känslorna och värna om relation och varandras bästa. När människor inte har vårt bästa framför ögonen och när människor får oss att må dåligt kan det vara nödvändigt att avsluta relationen eller hitta sätt att hantera den som du har gjort. Släkt eller inte släkt, relationer får inte kosta för mycket. ❤️

   Gilla

Kommentarer är stängda.