Varför narcissisten kan hålla dörren öppen efter att relationen tagit slut

Inlägg innehåller reklam och samarbete för egna produkter

Det är vanligt att den narcissistiska personen håller dörren öppen för en fortsättning när kärleksrelationen tar slut. Hur hårda ord som än har växlats i relationen, hur uppslitande uppbrottet än var och hur självsäkert narcissisten än har hävdat att han eller hon aldrig skulle ta i dig som expartner ens med tång så kan narcissisten vara öppen för en fortsättning.

Om narcissisten, av någon anledning, vill återförenas eller är öppen för en fortsättning kan försöken att komma dig som expartner nära vara trevande. Det kanske kommer ett sms från ingenstans där han eller hon plötsligt ber dig om råd, är sentimental över något eller så dyker narcissisten upp som av en slump där du befinner dig. Det här är ju ändå bra märkligt beteende. Från att ha varit de värsta av ovänner och inte kunnat prata med varandra så ändras plötsligt mönstret och expartnern blir tillmötesgående och ”snäll”. När någon beter sig såhär och går från den ena ytterligheten till den andra är det lätt att bli förvirrad. Minns du fel? Kanske var ni inte alls så osams som du minns det? Kanske var det du som överdrev allt? Kanske har han eller hon tagit sitt förnuft till fånga?

Vad är det som händer och varför gör den narcissistiska personen såhär? 

Först och främst, skaka av eventuell föreställning om att du har att göra med en ”vuxen” person här. Och med vuxen menar jag en person som klarar av att hantera och reglera sitt eget känsloliv. Det här handlar inte om att den narcissistiska expartnern har insett vad han eller hon har gjort. Eller att han eller hon har ändrats. Och det handlar absolut inte om att du har något allvarligt fel på ditt minne och inte vet vad du har varit med om eller inte i den här relationen. Det här handlar om att den narcissistiska personen gör det som för tillfället, här och nu, gynnar honom eller henne och det som känns bra i ögonblicket för honom eller henne självt. Ett sms, en plötslig sentimental tripp längs med memory lane och ett oväntat besök från den narcissistiska partnern är en invit. Det kan vara en väl uttänkt invit eller stundens nyck. Vem vet? Men det är ett ”får jag lov ”. Du testas av narcissisten för att för att se om du är öppen eller stängd inför att ta en ny svängom om honom eller henne.

Varför?

En vanlig anledning till varför den narcissistiska personen kan vilja hålla dörren öppen för att återuppta er gamla kärleksaffär är att han eller hon inte hittar någon ”bättre” eller ”lika bra” som kan ta din plats. Narcissisten har förvisso inte insett vad han eller hon har gjort men han eller hon kan ha insett att det inte finns någon lika bra som du i bemärkelsen att fylla hans eller hennes känslomässiga och praktiska behov. Även om en narcissistisk partner gärna påminner sin motpart om hur värdelös denne är och hur lätt han eller hon skulle ha att hitta någon ny – om han eller hon bara ville – så är verkligheten ofta en annan. Det kan också vara så att narcissisten vill slicka sina sår, kanske efter att ha blivit bränd av en ny partner, och tillfälligt vill ha sin gamla trygga famn att krypa upp i. Känslorna styr narcissisten. Det den narcissistiska personen känner att han eller hon behöver det ser han eller hon till att försöka få – oavsett vad det kostar den andra.

Om man har känslor kvar för sin narcissistiska partner på andra sidan relationens bäst före datum gäller det verkligen att ständigt jobba med att sortera bland sina känslor. Att hålla tungan rätt i mun och grunda sig i det man vet och har lärt sig om sin expartner.

Reklam och samarbete för egna produkter

Boken Perfekt på ytan defekt inuti vänder sig till dig som har en pågående eller har avslutat en kärleksrelation med en narcissist. Boken vänder sig lite extra till dig som delar föräldraskapet med narcissist. Men även om det inte finns barn med i bilden så finns det mycket att hämta för den som vill veta mer om narcissister och hitta verktyg och strategier för att hantera en sådan här svårmanövrerad relation.

I boken får du bland annat:

 • Veta hur narcissister fungerar
 • Hur en person med det här beteendemönstret agerar i relation till en partner
 • Hur en person med det här beteendemönstret agerar i rollen som förälder
 • Hur du kan förhålla dig till och möta narcissisten i vardagen
 • Hur du kan arbeta med att skydda dig själv och eventuella barn från en sådan här persons problematik
 • Du som befinner dig i relationen med narcissisten får med dig tankar om vad det kan innebära att stanna kvar i relationen respektive att lämna den
 • Veta mer om vad livet efter en sådan här relation kan innebära
 • Veta mer om vad det finns för hjälp att tillgå i samhället om du själv eller barnet skulle behöva stöd och hjälp utifrån

Här kan du läsa ett smakprov ur boken: https://www.smakprov.se/bok/pocket/perfekt-pa-ytan-defekt-inuti-hantera-vardag-och-familjeliv-med-en-narcissist-9789198403862/

En reaktion på ”Varför narcissisten kan hålla dörren öppen efter att relationen tagit slut

 1. Maria skriver:

  Otroligt träffande beskrivit med de här plötsliga och oförutsägbara ”inviterna”! Just det där om att från ingenstans ringa upp en och be om råd (om helt vardagliga saker), när man de senaste 20 samtalen innan blivit i princip omyndigförklarad och utdömd som inkompetent i precis alla avseenden. Eller att dyka upp oanmäld, jag misstänker att mitt barns pappa har koll på vart vi är via vår dotters mobil, så att han kan ”råkas” med oss lite då och då när det passar honom. Troligtvis i nån period som han är uttråkad och vill ha lite dramatik. Han vet ju mycket väl hur obekväm situationen blir och att det alltid då är jag som framstår som den stela som inte vill ”umgås” med spontana och schyssta pappan.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.