Vad du absolut INTE ska göra om du stöttar någon som är stängd inför att lämna en destruktiv relation

Reklam och samarbete för egna produkter

Att vara nära en person som lever i en destruktiv relation kan vara hjärtslitande. Särskilt om personen i relationen för tillfället känns helt stängd inför att lämna sin destruktiva partner. Såhär beskriver jag den här fasen (när man är stängd inför att lämna) i min bok ”Resan ur den destruktiva relationen” som ger råd och tips hur man kan stötta sig själv eller någon i att lämna en destruktiv partner:

Kännetecken för den här fasen:

→ Att lämna relationen är inte ett tänkbart alternativ.

→ Det kan finnas en blindhet för att det skulle vara något allvarligt fel i relationen.

→ Problemen i relationen kan bagatelliseras.

→ Situationer som uppstår skylls på yttre faktorer.

→ Känslor av hopplöshet och förtvivlan, saker tycks vara utom ens makt

att påverka.

→ Omgivningens oro kan väcka ilska och motstånd och skapa en känsla av att det är »jag och min partner mot världen«.

→ Det kan finnas en övertygelse om att man blir behandlad som man förtjänar.

Det här kan yttra sig genom:

→ En vägran eller ett undvikande att prata om eller tänka på det som skaver i relationen.

→ Problem som erkänns i ena stunden rationaliseras och bortförklaras i nästa.

→ Ilska, anklagelser och avståndstagande när omgivningen visar tecken på oro.

→ Ett undvikande beteende.

→ Att man går i försvar.

→ Att man vägrar lyssna eller ta till sig information.

Du som befinner dig vid sidan av relationen kan känna eller uppleva: 

→ Att personen framstår som naiv och godtrogen.

→ Att det är omöjligt eller svårt att nå fram till personen.

→ Att läget känns stängt för att prata om det som skaver.

Att du stannar kvar kan vara avgörande för personen du stöttar. Om du pressar personen som befinner sig i relationen att hon eller han ska lämna är risken att hon eller han tar avstånd från dig och knyts närmare sin destruktiva partner. Att vara följsam i var personen befinner sig på sin resa mot förändring är viktigt för att personen ska kunna ta emot ditt stöd. I min bok ger jag råd och tips hur du kan stötta i det här läget och i de andra kommande lägena som förhoppningsvis följer. Jag delar också vad du absolut inte bör göra:

Vad du som stöttar absolut inte ska göra:

Vara hård och dömande i din attityd. Att säga saker som: »Jag skulle aldrig tolerera den sortens beteende« eller »Jag förstår inte att du stannar efter att han eller hon har betett sig si eller så« är inte hjälpsamt. Fördöm partnerns handlingar och spegla situationer men var försiktig med allt för hårdnackade värderingar, raljerande och dömande uttalanden. I den här fasen är lojalite- ten till partnern ofta stor. Skammen och de egna känslorna av skuld för att man stannar hos någon som behandlar en illa, kan vara en anledning till att man inte berättar för andra vad det är som pågår. Om du går för hårt fram är risken stor att personen väljer bort att prata med dig. Det är naturligtvis okej att uttrycka olika åsikter och att inte förstå, men hur det framförs är viktigt.

Gör vad du kan för att skapa en trygg miljö där din anhöriga eller din vän känner sig fri att dela sina tankar och känslor utan rädsla för att bli bedömd. Att stötta någon genom att lämna en destruktiv relation kräver tålamod, kärlek och följsamhet. Det handlar om att visa kärlek, omsorg och stöd på ett sätt som passar just dem. Det är enastående att du är där för den andre och stöder dem genom denna resa!


Reklam och samarbete för egna produkter

Är du i en destruktiv relation? Har du barn med en narcissist? De här böckerna kan ge dig information, kunskap och råd: 

Resan ur den destruktiva relationen

Resan ur den destruktiva relationen är en kompakt guide skriven till till dig som befinner dig mitt uppe i en destruktiv relation och som känner att det är ett för stort steg att lämna relation. Boken är också skriven till dig som stöttar någon som är i en destruktiv relation och som vill vara ett stöd för denne i processen att lämna. 

Vad innehåller boken?

✅ Lättillgänglig fakta om den speciella dynamiken i destruktiva relationer.

✅ Inspirende personliga berättelser som ger inblick i att leva i och lämna en destruktiv relation.

✅ Förändringsprocessens roll i att lämna.

✅ Personliga berättelser om att vara ett stöd för någon som lever i en destruktiv relation.

✅ Intervjuer med verksamheter som arbetar med våldsutsatta.

✅ Råd, tips och förslag på hur du kan stötta dig själv eller någon annan – i personens egna takt.

Boken hittas i näthandeln. Exempelvis hittar du boken för direkt nedladdning (e-bok) och i fysisk form härhttps://www.bod.se/bokshop/resan-ur-den-destruktiva-relationen-alicia-lundberg-9789180805308

Alternativt här:https://www.adlibris.com/se/bok/resan-ur-den-destruktiva-relationen-9789180804363

Perfekt på ytan, defekt inuti 

Perfekt på ytan, defekt inuti ger dig verktyg och strategier för att hantera relationen med en narcissistisk medförälder och skydda dig själv och era eventuella barn. Genom bokens många beskrivningar får du möjlighet att känna igen din egen livssituation. Lättillgängliga fakta varvas med handfasta råd kring hur du kan hantera olika situationer och svårigheter som relationen och föräldraskapet med en narcissist medför.

Den här boken visar att du inte är ensam i din kamp och att det lönar sig att kämpa för belöningen – en högre livskvalitet.
– Monica Emanell, leg. psykolog  

Såhär säger några av bokens läsare om boken:

🌿 En väldigt bra och upplysande bok. Det är tydligt att personen som har skrivit boken besitter gedigna kunskaper i ämnet. I boken går författaren på djupet med denna problematik. Kunskap är makt, och det får man verkligen. Författaren angriper ämnet med det allvar som krävs och erbjuder inga snabba lösningar. En mycket viktig bok för alla som är medföräldrar men även alla andra som kommer i kontakt med narcissism!

🌿 Det här är den ultimata handboken för alla som har en narcissist i familjen att handskas med och för den som vill öka sin livskvalitét.

🌿 Så himla bra. Den sätter ord på allt jag upplevt.

Boken hittas i näthandeln och finns som fysisk bok och e-bok exempelvis här: https://www.bokus.com/bok/9789198403862/perfekt-pa-ytan-defekt-inuti-hantera-vardag-och- familjeliv-med-en-narcissist/